Zakelijk

Open dag bij melkveehouderij Menkveld-de Haan

Advertentie:

Lutjewinkel – Na een verhuizing vanuit Zeewolde en een grondige verbouwing van de bestaande stal, was het in september 2021 eindelijk zover. De familie Menkveld–de Haan kon eindelijk verder met hun melkveehouderij. Ondertussen zijn ze een jaar verder, zijn zowel de familie Menkveld–de Haan als de koeien gewend aan de stal en robotisering en is het normale leven in Nederland redelijk teruggekeerd. Tijd dus voor een open dag. Met trots nodigen de familie Menkveld–de Haan en Lely Center Zevenbergen een ieder uit om de stal te komen bekijken tijdens de open dag op zaterdag 15 oktober.

Familie Menkveld-de Haan komt van oorsprong uit de Flevopolder. De mogelijke ontwikkeling van een datacenter in Zeewolde heeft de familie doen besluiten de melkveehouderij ergens anders voort te zetten. Na de bezichtiging van een aantal boerderijen, is hun oog gevallen op een boerderij in de Moerbeek. Een groot en modern bedrijf waar de plannen om over te stappen van een melkstal naar automatisch melken is gerealiseerd binnen de bestaande bouw. En door de ruimte die hiermee is gecreëerd, is er plek voor alle koeien, van melkkoeien en jongvee tot de droge koeien.

Naast het runnen van de melkveehouderij is de familie Menkveld-de Haan ook actief in de fokkerij en koekeuring. Het is een echte hobby van Ilona en Rudy en daar komt nog een hoop bij kijken, want niet iedere koe is zomaar geschikt om mee te fokken en/of te laten keuren. Het begint bij het uitpluizen van de stamboom van koeienfamilies. Hierbij wordt naar een koe in zijn geheel gekeken. Immers melkafgifte alleen is niet de enige focus, de gezondheid van de koe is net zo belangrijk! Belangrijke aandachtspunten zijn de uier, de benen en de rug/ bouw (oftewel het frame) van de koe. Door te selecteren op de juiste eigenschappen krijg je een betere, gezondere generatie koeien. En dat zie je terug tijdens de koekeuring! Tijdens de open dag worden verschillende koeien met een bijzondere prestatie gedemonstreerd.

Focus op de koeien
Door de verbouwde stal en automatisering is zowel de ruimte in de stal als het arbeidsgemak flink vooruitgegaan, waardoor de focus volledig op de koeien kan worden gelegd. Zoals Ilona en Rudy zelf aangeven: “Het is echt een stap vooruit voor ons”. De stal is ingericht voor 250 melkkoeien en 120 stuks jongvee en bestaat onder andere uit:
– Drie Lely Astronaut A5 melkrobots met optrekhekken
– 20 Abbifan 140-XXP-21 ventilatoren
– Lely Discovery 90 SW mestrobot
– De nieuwe Lely Juno Voerschuif welke drie voergangen aanschuift
– Een grote potstal met afkalfhok voor droge koeien
– Een kalveropfok welke de eerste 4 maanden volledig buiten plaatsvindt d.m.v. groepshokken

Benieuwd naar de nieuwe stal van Mts. Menkveld-de Haan (Moerbekerweg 16, Lutjewinkel)? Dan bent u van harte welkom op de open dag op zaterdag 15 oktober van 10:00 tot 16:00 uur. Tijdens de open dag kan iedereen kennismaken met de familie Menkveld-de Haan en hun prachtige koeien en de toekomstbestendige stal bekijken.

De open dag wordt mede mogelijk gemaakt door Lely Center Zevenbergen, Smit & van Dronkelaar V.O.F., AgriTop BV, De Koning & Witzier, Roseboom Kalverhokken, Klijn Installatie Techniek, Countus, Pak De Zon B.V., K.I. Kampen, Van Engelen KI-Service en Mueller.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button