
Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder wil huurders in De Schooten financieel tegemoetkomen om hen te stimuleren zich aan te sluiten op het geplande warmtenet. Zo stelt het college voor deze bewoners te voorzien van een inductiekookplaat en pannenset. Dit blijkt uit een brief van het college aan Woningstichting Den Helder (WSDH). Het warmtenet, dat de gemeente tussen 2026 en 2030 in fases wil uitrollen, moet ervoor zorgen dat de wijk aardgasvrij wordt.
De Schooten is door de gemeente aangewezen als startwijk in de energietransitie. Samen met WSDH, HVC en de Koninklijke Marine heeft de gemeente de aanleg van een warmtenet in de wijk onderzocht. Dit blijkt haalbaar te zijn op voorwaarde dat zowel de woningen van WSDH in De Schooten als de Koninklijke Marine zich aansluiten op dat net. De steun van de huurders is daarbij essentieel; minimaal zeventig procent moet instemmen met de aansluiting op het warmtenet. Als dat percentage huurders een toestemmingsverklaring ondertekent, wordt het hele woningbezit van WSDH in de Schooten aangesloten, dus ook de eventuele dertig procent die tegen is.
Het college ziet het verkrijgen van steun van de huurders als een grote uitdaging, zo blijkt uit de brief aan WSDH. “In heel Nederland is er momenteel weinig animo bij huurders om zich aan te laten sluiten op een warmtenet. Bewoners hebben zorgen over de kosten van warmte en zien op tegen het gedoe van de aanleg in- en om de woning. De huurders maken zich daarnaast zorgen over de kosten van eigen investeringen, zoals de aanschaf van een inductiekookplaat en een nieuwe pannenset”, aldus B&W. Om huurders te compenseren, wil het college (financiële) drempels voor hen wegnemen. “Naast aanschaf van inductiekookplaten en pannensets wordt momenteel onderzocht welke andere wensen ingelost kunnen worden om minimaal zeventig procent van de huurders te laten instemmen”, schrijft het college naar WSDH.
Warmtetransitiefonds
Het college is van plan dit te realiseren via een nog op te richten warmtetransitiefonds. De inleg en inzet van de middelen uit dit fonds wordt besproken met HVC, WSDH en de Koninklijke Marine. Het college verwacht dat deze partijen daar allemaal aan bijdragen. “Daarnaast kan het fonds in de toekomst mogelijk worden aangevuld met middelen vanuit het Rijk en/of de provincie Noord-Holland”, aldus het college. Gezien het warmtetranisitefonds een financiële bijdrage van de gemeente verlangt, moet de gemeenteraad dit plan eerst goedkeuren. Op 14 oktober ligt de ‘Startnotitie Wijkuitvoeringsplan De Schooten’ ter bespreking in de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer, waar de brief aan WSDH één van de bijbehorende vergaderstukken is.
Waarom wordt alles in D-H ihb wijk de Schooten “door de strot geduwd” [ ja je kunt kiezen] : Energie, buitenlanders je hebt als bewoner niets meer te vertellen en de prijzen stijgen maar… ook die z.g. Energie transitie daarvan is en wordt er in veel delen van Nederland mee gestopt vanwege de haalbaarheid cq de prijs… er is niets mis met aardgas. De Gemeente D-H wil altijd als beste jongetje v.d. klas zijn, als voorbeeld voor de rest van Nederland [kernergie-waterstof] en nu dit weer.
Een zoethoudertje, anders kan ik het niet noemen als er gepraat wordt over een tegemoetkoming voor een inductiekookplaat en nieuwe pannen. Het is bekend dat in andere steden dit op een groot financieel fiasco voor huurders is uitgelopen. Ook Vattenfall zelf geeft dit aan. https://group.vattenfall.com/nl/newsroom/achtergrondartikel/2024/vattenfall-grootschalige-warmteprojecten-in-bestaande-bouw-niet-meer-opgestart#
Ik mag hopen dat meer dan 70% van de huurders tegen dit plan gaat stemmen.
Dit bedoel ik, eens.
De burger wordt alleen maar op kosten en ongemak gejaagd voor de ambities van deze groene maloten…..
Kan je ook weigeren Ik wil niet deelnemen aan dit warmtenet Ik hoef ook geen gratis inductie kookplaat
Wij zijn vóór. Hebben net een huurhuis gekregen, zonder gasaansluiting.
Als U een nieuwbouwhuis heeft hoef je uiteraard Niet te kiezen want die worden sowieso op het aardnet aangesloten.
en al enig idee van de torenhoge kosten van het warmtenet? kunt u alvast sparen
Alles beter dan zo’n herriebak van een warmtepomp: lekker wakker liggen van het constante gebrom! Nog afgezien van het feit dat die bakken aan je muur foeilelijk zijn. Nee, doe dan maar een warmtenet.
Ik weet niet of u als huurder hier ook blij van wordt:
“Huurders betalen hoge vaste kosten.
Juist voor huurders is een warmtenet geen aantrekkelijk duurzamer alternatief. De hoge vaste kosten komen volledig voor hun rekening. Huurders die een gasketel hebben, betalen niet voor de ketel. Deze vaste kosten zijn voor de verhuurder. Op het moment dat huurders een warmte-aansluiting krijgen, komen alle vaste kosten voor hun rekening. Deze vaste kosten zijn enkele honderden euro’s hoger dan bij een gasaansluiting.”
Bron: Woonbond.nl
Enig huiswerk leert dat deze energietransitie een zinloze verspilling is.? En dat de burger hier de kosten van draagt. En dat aan waarheidsvinding niet wordt gedaan.