Begraaf een dode egel niet

Een dode egel vinden is een triest gezicht. Veel mensen willen zo’n dood dier begraven of gooien hem in de container. Dierenambulance Hollands Kroon waarschuwt via Facebook om dit niet te doen!

In deze tijd van het jaar liggen egels op de vreemdste plekken in winterslaap. Deze worden gemakkelijk verward met een dode egel. Egels in winterslaap ademen zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan, de lichaamstemperatuur kan namelijk dalen tot wel 2ºC, en ze kunnen zelfs lijkstijf lijken. Een verstoorde egel reageert soms nauwelijks. De stekels kunnen heel subtiel bewegen en soms maken ze een zacht blazend geluid. Zieke of verzwakte egels kunnen door de lage buitentemperaturen erg koud worden. Een onderkoelde egel kan ook dood lijken.

Lichtjes bewoog
Thirza Wesselink vond een kleine, ‘dode’ egel in de buurt. De egel ging de container in. Omdat de Dierenambulance vroeg of Thirza de egel wilde aanmelden voor lijkschouwing (zie https://www.dwhc.nl/egel-eekhoorn-dwhc-speerpuntdieren-2019) opende ze de container weer. Tot haar grote schrik zag ze dat het ‘dode’ egeltje lichtjes bewoog. Momenteel is de egel bij de dierenarts en egelopvang in behandeling.

 

Mobiele versie afsluiten