Den Helder

Zorgen om impulsaankopen puppy’s

Julianadorp – Iedereen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken, kennelijk is er ook behoefte aan gezelligheid in huis. Hierdoor ontstaat enorm veel vraag naar puppy’s. Rony Doedijns van hondenvereniging Raad van Beheer maakt zich zorgen: “De tijd zal het leren, maar ik moet er niet aan denken dat er straks allemaal hondjes worden gedumpt.”

De vraag naar shiba’s is sinds de coronatijd enorm toegenomen. Dat merkt Rianne van den Akker uit Julianadorp die in 1998 startte met het fokken van de Japanse honden. “Tijdens de eerste coronagolf kregen we zeven, acht telefoontjes en mailtjes per dag. Meestal van mensen die zeiden dat ze thuiszaten en een pup wilden. Daar kunnen we niet aan voldoen, want ze komen niet op bestelling.” De wachtlijst is inmiddels opgelopen naar één jaar.

Van den Akker geeft aan dat ze geïnteresseerden eerst goed screent voor ze een hond meegeeft. “Als je door gaat vragen, komt de aap uit de mouw. “We zitten nu thuis vanwege corona, dus we willen een hondje”. Mensen realiseren zich vaak ook niet dat een pup veel verzorging nodig heeft, zo ervaart ze als ze met de aanvragers spreekt. “Een pup moet drie keer per dag eten, als hij wakker wordt moet hij plassen, daar ben je echt de hele dag mee bezig. Daar hebben de mensen vaak niet over nagedacht.” Het belangrijkst voor Van den Akker is dat haar honden een goed baasje krijgen, “het is toch jouw levenswerk, dan wil je wel dat ze goed terechtkomen”.

Honden met stamboom
Dat is ook waar Rony Doedijns van de Raad van Beheer altijd op hoopt. “Eigenlijk al sinds de start van de pandemie is de vraag naar honden binnen onze geledingen, honden met een stamboom, enorm gestegen. Wij zien ook wel dat onze fokkers de markt niet kunnen afdekken. Daarom is de illegale import ons een doorn in het oog.” De illegale handel van honden zou enorm zijn gestegen tijdens de coronacrisis. “Wij doen aan verantwoord fokken en verlenen nazorg. Als een hond toch niet goed op zijn plek is, dan zorgen we voor een herplaatsing. Dat gebeurt daar niet. Het is zo in feite dweilen met de kraan open.”

Doedijns wacht met angst en beven het einde van de coronacrisis af. “De tijd zal het leren, hoe het er over een halfjaar aan toe gaat, als de situatie hopelijk genormaliseerd is. De asiels zijn nu leeg, heb ik gehoord, maar je moet er niet aan denken als straks allemaal hondjes worden gedumpt of, laat ik het netter zeggen, als de baasjes er afstand van doen. Ik blijf toch vertrouwen houden in de mens en hoop dat ze zo’n dier aanschaffen voor een langere tijd.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button