Den Helder

Vrienden en familie lopen Halve van Den Helder voor ongeneeslijk zieke Joep (23)

“Willen nog wat voor hem betekenen”

Advertentie:

Den Helder – Joep van der Wulp (23) werd eind 2020 gediagnosticeerd met de metabole ziekte MLD. De jonge Nieuwedieper is ongeneeslijk ziek, maar dat weerhoudt hem er niet van om zich in te zetten voor zijn lotgenoten. Samen met vrienden en familie zamelt hij zondag 14 april bij de Halve van Den Helder geld in voor het goede doel.

Isa Raadgers is een goede vriendin van Joep en heeft deze inzamelingsactie op touw gezet. Team Joep telt inmiddels negentien leden, bestaande uit familieleden, vrienden en kennissen. Isa had zelf nooit verwacht dat dat zoveel mensen zich zouden aansluiten: “Ik had gerekend op hooguit tien, maar dat het er zoveel zijn zegt wel veel.” Iedereen uit Team Joep krijgt een eigen shirtje waarmee zij hun support naar Joep uitspreken. Ook zullen zij voorafgaand aan de start samenkomen om elkaar dat extra zetje in de rug te geven.

Joep heeft de ziekte Metachromatische Leukodystrofie (MLD). Dit is een metabole progressieve erfelijke zeldzame metabole ziekte in de hersenen waarbij geleidelijk zenuwcellen en hersenen beschadigen. Mensen met deze ziekte gaan cognitief steeds verder achteruit, met als gevolg dat het lichaam ook steeds verder uitvalt.

Isa en Joep als jeugdleden van s.v. Noordkop.

Meer aandacht voor ziekte
Team Joep wil de Halve van Den Helder aangrijpen om de mensen meer te laten weten over MLD. Veel mensen weten niet wat deze ziekte inhoud en daarom is het volgens Isa belangrijk dat er meer aandacht aan wordt gegeven. “In september deed Joep met zijn vader al mee met de Dam tot Damloop om geld in te zamelen voor Metakids”, vertelt Isa. “Dat zette me aan het denken en wat is nou een betere plek om dit ook te doen in zijn eigen stad?”

Metakids zet zich in om metabole ziekten behandelbaar te maken. De donatieteller van Team Joep staat op de maandag voor de halve marathon op ruim 5.000 euro, en daarmee is het beoogde doel bereikt. Ook mensen die Joep niet kennen hebben gedoneerd. “Het is mooi om te zien hoe iedereen meeleeft. Iedereen wil dat deze ziekte de wereld uitgaat. Door ons hiervoor in te zetten kunnen we toch nog wat voor Joep betekenen.” Metakids is tijdens de Halve van Den Helder ook aanwezig met een kraampje om belangstellenden meer te vertellen over wat zij doen.

Joep in het geel tijdens de Paaspolderloop.

Team Joep
Joep doet zelf ook mee met de Halve van Den Helder. Samen met zijn zusje loopt hij de vier kilometer, die vanaf Willemsoord langs de Beatrixstraat, de Polderweg en de Kanaalweg voert en weer finisht op Willemsoord. Meer informatie over Team Joep is te vinden op de evenementenpagina.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button