Den HelderPolitiek

Twee locaties voor arbeidsmigranten in Den Helder: Braafste jongetje van de klas of solidariteit?

Den Helder – De gemeenteraad van Den Helder heeft zonder wensen en bedenkingen ingestemd met de locatieanalyse voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de Noordkop. In de gemeente Den Helder zijn twee mogelijke locaties naar voren gekomen, namelijk naast AZC Doggershoek en ten noorden van Julianadorp, rondom De Riepel.

De locatieanalyse, die tot stand gekomen op basis van participatie met inwoners uit Hollands Kroon, Schagen en Den Helder, bekijkt meer dan 3000 locaties. Onderzoeksbureau Sweco heeft hieruit veertien gebieden gehaald die mogelijk voldoen aan de criteria voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Hiervan liggen er twee in Den Helder, acht in Hollands Kroon en vier in Schagen. De raad van Hollands Kroon sprak vorige week over het onderzoek en concludeerde dat er richting de provincie gelobbyd moet worden voor een eerlijke verdeling van de buitenlandse werknemers over de hele regio.

Solidair met buurgemeenten
Een soortgelijk standpunt werd naar voren gebracht tijdens de raadsvergadering in Den Helder, waar Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur opperde dat het vestigen van arbeidsmigranten in Den Helder niet juist is omdat het merendeel van die arbeiders niet werkzaam is binnen de gemeente, maar in Hollands Kroon en Schagen. Den Helder doet daarmee meer dan nodig en is volgens haar het braafste jongetje van de klas. Het standpunt van Hamerslag kreeg echter in de Helderse raad geen hartelijk ontvangst. Volgens Harmen Krul van het CDA gaat het er niet om of Den Helder het braafste jongetje van de klas wil zijn of niet, er is nu eenmaal een plicht vanuit de provincie waaraan voldaan moet worden. Niet meewerken met de locatieanalyse betekent simpelweg dat de inbreng van de gemeente niet meegenomen wordt bij het vaststellen van de huisvestingslocaties.

Volgens Pieter Blank van de PvdA gaat het ook om solidariteit. Hoewel de arbeiders misschien niet werken in de gemeente Den Helder moet je buurgemeenten ondersteunen in regionale vraagstukken. Suzanne Wisgerhof gaf namens de Stadspartij juist aan blij te zijn met de plannen voor gecentraliseerde woningen voor arbeidsmigranten, omdat het de druk op de woonwijken en vakantieparken zou doen afnemen. Daarnaast verdienen de arbeiders een veilige woonomgeving omdat ze keihard werken en vaak voor weinig geld, aldus Wisgerhof. Volgens Frank Feeburg van de PVV kunnen de arbeiders beter bij de boeren gehuisvest worden en mogen er woonunits gebouwd worden voor statushouders. Rogier Bruin van de VVD veroordeelde het standpunt van Behoorlijk Bestuur door te zeggen dat een dergelijk standpunt richting buurgemeenten ook maakt dat zij wellicht hetzelfde zouden doen wanneer in Den Helder hun hulp nodig heeft. Hierbij noemde hij als voorbeeld de verbinding van Den Helder met het wegennetwerk.

Positieve influx
Wethouder Kees Visser hoorde in het debat geen bedenkingen die toepassing hadden op de locatieanalyse. Het gaat volgens Visser ook pas om een vooronderzoek. Hij benadrukt dat het in potentie gaat om een aantal van 600 arbeidsmigranten verdeeld over 75 units. Deze arbeidsmigranten nemen volgens hem geen plek in op de al overspannen huizenmarkt. Ook hoeven ze niet te concurreren met statushouders. Hoewel de arbeidsmigranten niet altijd ook werkzaamheid in de gemeente Den Helder zouden ze hier natuurlijk wel hun geld uitgeven, dat is volgens de wethouder ook belangrijk om te beseffen. Visser denkt ook in voordelen: Volgens hem vindt voetbalclub JVC in het beste geval zelfs een goede Poolse spits, waarmee ze zich eindelijk zouden kunnen plaatsen voor de 1e klasse.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. als ze die statushouders nu eens aan het werk zetten is goed voor de integratie en hebben we die arbeidsmigranten helemaal niet nodig

Back to top button
%d bloggers liken dit: