Hollands KroonPolitiek

Energieplannen in de Wieringermeer schieten Hollands Kroon in het verkeerde keelgat

Hollands Kroon – De gemeenteraad van Hollands Kroon kwam dinsdagavond bijeen om te praten over de Energievisie van de provincie Noord-Holland. Het energienet is overvol en de provincie heeft inmiddels vergaande plannen opgesteld waarin het gebied rondom Middenmeer onderhevig is aan ingrijpende landschappelijke veranderingen voor de aanleg van nieuwe energie-infrastructuur. Ook het Rijk wil het gebied gebruiken. “Het wordt ons door de strot geduwd”, zegt Henk van Gameren. “Een regelrechte overval op ons bestuur”, zegt Jeff Leever.

Welke bedrijven worden aangesloten op het net en welke niet? Bestuurders worden op het moment gedwongen om dit soort keuzes te maken. Het energienet moet flink op de schop, de capaciteit moet worden uitgebreid en tegelijkertijd wordt er ruimte gemaakt voor grootschalige ontwikkelingen als wind op zee. Mogelijk gaat de Wieringermeer een grote rol spelen bij de transport van deze opgewekte energie, dat hangt af van de keuzes die het Rijk maakt. Volgens de provincie is Hollands Kroon in ieder geval erg geschikt als aanlandingsplaats, met de nodige ontwikkelingen als gevolg.

Ook zijn er extra kabels en verdeelstations nodig, mede om de groei van de datacenter- en glastuinbouwsector te voorzien. De provincie voorziet de aanleg van een 380kV verdeelstation, voor de zwaarste en grootste hoogspanningslijnen die in Nederland bestaan, ergens in de Kop van Noord-Holland. De precieze locatie wordt door het Rijk bepaald. In de voorlopige planning staat de aanleg van het 380kV tracé gepland voor 2025 in het gebied rondom Middenmeer. De verbinding tussen de Metropoolregio Amsterdam en Middenmeer zal voor een deel bovengronds plaatsvinden. Het uitkopen van bewoners rondom de nieuwe infrastructuur behoort tot de mogelijkheden en wordt onderzocht.

Geen inspraak
Hebben die bewoners nog iets in te brengen? Eigenlijk niet. Zelfs de gemeente heeft niets te zeggen. De bijeenkomst dinsdagavond was bedoeld om de visie van de gemeenteraad over de plannen te peilen. Wethouder Lilian Peters neemt de ideeën vervolgens mee naar de provincie. Zo kan het gemeentelijk bestuur voorwaarden stellen en zorgen dat niet alleen de lasten, maar ook de lusten in Hollands Kroon terecht komen. Wat de provincie daar dan weer mee doet? Dat blijft in het midden. Volgens Peters is het college ook overvallen door de plannen. Ze heeft ze vernomen uit de krant. “Het is om ons heen gepland”, zei de wethouder. Ze geeft aan dat het college haar onvrede daarover richting de provincie kenbaar heeft gemaakt. Volgens Peters is er daarmee wel een sterke grond voor goede participatie in het vervolgproces.

De gemeenteraad is net zo overdonderd: “Het is een regelrechte overval op ons bestuur”, zei OHK raadslid Jeff Leever. “De Wieringermeer verandert in een industrieel landschap. Ik heb mensen gesproken die echt gaan verhuizen als dit doorgang krijgt.” Eventuele materiële baten van de plannen kunnen dit volgens hem niet compenseren. Ook LADA & Anders staat er zo in: “De polder is te grabbelen gegooid”, zei Henk van Gameren. “Ook dit wordt ons weer door de strot geduwd.” Partijgenoot Dorien Sijbenga ziet eventuele participatie van bewoners in dit stadium als een farce: “Alle plannen zijn al klaar. Waarom wordt ons nog gevraagd hoe wij de inwoners willen betrekken bij de plannen terwijl het toch geen zin meer heeft?”

Tegenstand niet onverwachts
De zorgen van de gemeenteraad kunnen geen verrassing zijn. Zelfs de provincie geeft in haar eigen document al aan dat zij geen positieve grondhouding verwacht wat betreft de beoogde ruimtelijke ontwikkelingen in de Wieringermeerpolder: “De gemeente Hollands Kroon kan zich ontwikkelen tot een landelijke ‘energie-hub’, hoewel dit niet de ambitie van de gemeente is”, zo valt te lezen. Dat het nu weer de Wieringermeer is waar de ontwikkelingen moeten plaatsvinden steekt bij Sylvia Buczynski van de PvdA: “De Wieringermeer is niet zomaar een grote leegte waar alles kan. Dat signaal moeten we afgeven.” Buczynski snapt dat er iets moeten gebeuren maar hekelt de gang van zaken en de communicatie. De discussie rondom de datacenters en de impact op het landschap in de polder leek net voorbij, maar nu komt het volgende alweer om de hoek kijken.

Ook kansen
Het CDA en de VVD kijken pragmatischer naar de plannen van de provincie: Investeren in de infrastructuur is onontkoombaar. Volgens CDA fractievoorzitter Jan-Willem van der Klugt is het plan van de provincie ook niet zo’n grote verrassing. Er wordt al langere tijd gesproken over aanpassingen aan het energienet. Wim Groot van de VVD wil dat de wethouder ook bij de provincie onder de aandacht brengt dat er in Hollands Kroon ruimte is voor innovatieve ontwikkelingen. Het idee van de provincie om van de Wieringermeer een ‘energie-hub’ te maken heeft volgens hem ook voordelen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button