Den HelderVideo

Eerste en laatste spitstreinen tussen Schagen en Alkmaar geschrapt: “Het is jammer dat ze zo weinig rijden” (video)

Advertentie:

Schagen – De NS schrapt vanaf 7 november 2022 een aantal spitstreinen tussen Schagen en Alkmaar. Dat maakt het vervoersbedrijf bekend via haar website. De ochtend- en de avondspits worden beide korter doordat de eerste en de laatste rit worden geschrapt. Dit terwijl reizigers al een tijd klagen over te volle treinen.

Op dit moment rijden er ’s ochtends tussen half zeven en half negen vier treinen per uur vanaf Schagen richting de Randstad. In de avond, vanaf vijf uur tot half zeven, is er vaker een rit over het omgekeerde traject. De eerste spitstrein vertrekt nu om 06:36 uit Schagen. Deze komt te vervallen. Ook de laatste spitstrein, die van 8:06 gaat vanaf 7 november niet meer. In de avond gebeurt hetzelfde: De treinen die om 17:06 en 18:36 uit Alkmaar vertrekken richting Schagen komen te vervallen.

De NS laat weten dat de aanpassing van de dienstregeling onder andere te maken heeft met personeelstekorten. Het vervoersbedrijf wil zelfs beveiligers en kantoormedewerkers gaan inzetten als conducteurs. De klachten over de dienstregeling nemen toe naarmate het aanbod afneemt. Het staat is schril contrast met de ambities van de Noordkop. Er wordt namelijk hard gelobbyd voor een betere bereikbaarheid. Ook politiek zijn er wensen: Zo schreef GroenLinks Den Helder in haar verkiezingsprogramma nog dat er moest worden ingezet op het verdubbelen van het aantal treinbewegingen richting de havenstad.

Openbaar vervoer vaak niet voldoende
De realiteit is echter dat het openbaar vervoersnetwerk steeds meer afbrokkelt. Zo concluderen ook onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Steeds minder mensen kunnen met het OV binnen een redelijke tijd overal komen. Die afname is volgens het PBL gedeeltelijk het gevolg van politieke keuzes. De Noordkop is één van de regio’s waar dat probleem sterk aan de orde is. Alternatieve vervoersmiddelen als (elektrische) deelauto’s komen nu langzaam op gang. Een echt alternatief voor de auto is er nog niet.

De reizigers in Den Helder zien er weinig heil in om de auto definitief te verruilen voor de trein, met name omdat eigen vervoer toch nog altijd betrouwbaarder en gemakkelijker is. “Onze zoon studeerde bijvoorbeeld in Amsterdam. Als hij dan een tentamen had en de trein niet rijdt, dan is een auto toch wel erg handig”, aldus een voorbijganger. Een andere reiziger noemde ook de kaartprijs als drempel om vaker de trein te pakken: “We hebben best goed OV in Nederland in vergelijking met andere landen, maar als je losse kaartjes moet kopen is het niet goedkoop”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button