Uitgaan

Aarts en Eliens exposeren schilderijen in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Kunstuitleen Den Helder en Restaurant Kunst en Kitchen organiseren 11 november om 15:00 uur een feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Unvarnished’, een expositie met een overzicht van schilderijen van Ko Aarts en Lilian Eliens. In restaurant Kunst en Kitchen worden de bezoekers getrakteerd op een hapje uit de Egyptische keuken. De tentoonstelling is te bezichtigen tot eind december.

Op het eerste gezicht zijn er weinig overeenkomsten tussen de schilders Aarts en Eliens. Daar waar Aarts gebruik maakt van zware omlijningen en zijn werk daardoor soms stripachtig oogt, lijken de schilderijen van Eliens eerder onaf met een ruige toets waarbij sommige delen bewust onuitgewerkt zijn. Wat beide schilders wel verbindt is de directheid in de uitstraling van hun werken. Haast dwingend en met een realistische kijk op de wereld. Wat opvalt is de eenvoud in beeldtaal. Zonder franje, soms pijnlijk, kwetsbaar, soms teder en aandoenlijk.

Bij het schilderij “The Survivor” van Aarts belanden kijkers recht in de ogen van een jonge jongen met bebloed verband, behoorlijk plastisch geschilderd. De jongen is gewond, maar heeft iets overleefd, waar anderen minder geluk hebben gehad. “Je voelt de onderhuidse pijn, maar er spreekt ook hoop uit: het komt wel goed”, vertelt de Kunstuitleen in een persaankondiging. “Aarts geportretteerden kijken je meestal strak aan, waardoor je er meteen mee in contact staat. Het kan zelfs confronterend en medogenloos overkomen. Eliens : “Bij het werk van Ko word ik direct geraakt door de eerlijkheid. Het ontroert me en gaat linea recta naar mijn gevoelswereld. Je kan er niet omheen. Het is vaak hard maar ook liefdevol.”

Fade Away
In het schilderij ‘Fade Away’ van Eliens is een pin-up erotisch vrouwenfiguur te zien die enerzijds uitdagend poseert, maar tegelijkertijd introvert haar blik afwendt. “Eliens reageert hier op de beroemde popster Billie Eilish die als trendsetter van oversized kleding onverwachts halfnaakt op de cover van de Vogue verscheen, vervolgens werd neergesabeld door de media en zelfs een hoer werd genoemd. Eliens is geïnteresseerd in beelden uit de mode- en sterrenwereld. Het gaat haar niet om de adoratie van deze mensen ,maar zij ontmaskert de facade van perfectie naar een kwetsbaar beeld. Het model wordt plotseling iemand van vlees en bloed. Aarts : “ Wat mij aantrekt in Lilian’s werk is haar lef om iets te laten zijn zoals het is. Geen overbodige opsmuck, maar de essentie. Dat ze daarbij juist een volkomen fake-wereld van sterren en mode als uitgangspunt heeft vind ik opzienbarend en werkt versterkend.”

Ko en Lilian brengen nu voor het eerst hun werk samen in een expositie. Het is eigenlijk vreemd dat dit nog niet eerder is gebeurd, omdat ze elkaar al zo lang kennen en hun wegen vaker kruisten. Misschien is dit nu juist wel het goede moment. “We leven in een tijd waarbij je niet meer om de waarheid heen kan, dat de wereld hard, grof en gevaarlijk is. Lilian en Ko verdoezelen dit niet, maar bezweren het kwaad met schoonheid en hoop.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button