Kop van Noord-HollandNoord-Holland

Record van 13.700 openstaande vacatures in Noord-Holland Noord

Adverentie

Noord-Holland Noord – Het aantal openstaande vacatures in de regio Noord-Holland Noord is in het derde kwartaal van 2022 gestegen naar een totaal van 13.700. Dat meldt het UWV. De krapte op de arbeidsmarkt van Noord-Holland Noord is niet nieuw, maar nog nooit werden er zoveel mensen gezocht. Grote vraag is er naar monteurs, verzorgende, ontwerpers en vrachtwagenchauffeurs.

In bijna alle beroepsgroepen is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Alleen voor economisch en administratieve beroepen, creatieve en taalkundige beroepen en managementberoepen is er een iets minder krappe arbeidsmarkt. Voor werkgevers betekent de krapte dat het lastig is om geschikt personeel te vinden. Voor werkzoekenden biedt het juist kansen.

Volgens het UWV zijn er een aantal oorzaken voor het personeelstekort: Zo wordt er in Nederland relatief veel in deeltijd gewerkt. Is er sprake van vergrijzing en sluiten de opleidingen van jongeren niet goed aan bij de beroepsrichtingen waarin de vraag groot is. De instroom van leerlingen in de technische beroepsrichtingen is afgenomen, terwijl de vraag toeneemt door bouwopgaven en verduurzamingsambities.

In Noord-Holland Noord zijn er ongeveer 8.500 werkzoekenden, zo blijkt uit de cijfers van het UWV. Deze personen zijn onder te verdelen in: 1.300 onderbenutte deeltijders. Dit zijn werkenden die meer uren kunnen en willen werken; 3.900 werklozen. Dit zijn personen zonder betaald werk, die recent naar werk hebben gezocht én daarvoor direct beschikbaar zijn; en 3.200 semi-werklozen. Dit zijn personen zonder betaald werk die recent naar werk hebben gezocht maar niet direct beschikbaar zijn, óf die niet recent hebben gezocht maar wel direct beschikbaar zijn.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button