Den Helder

Vervroegd ontslag coronapatiënten uit Noordwest Ziekenhuisgroep

Regio Noordkop – Noordwest Ziekenhuisgroep heeft in korte tijd samen met huisartsen en thuiszorgorganisaties de zorg thuis voor COVID-patiënten vormgegeven. Door deze samenwerking kunnen stabiele COVID-patiënten die herstellende zijn, maar nog wel afhankelijk zijn van zuurstof, voortaan enkele dagen eerder naar huis dan in het verleden gemiddeld mogelijk was.

Patiënten die aan de beterende hand zijn, maar voor verder herstel nog wel enige dagen extra zuurstof en medicijnen nodig hebben, bleven voorheen nog enige tijd in het ziekenhuis. Vanaf 1 december kunnen zij onder begeleiding naar huis, na voorafgaande instemming van de huisarts. “Het is fantastisch dat in korte tijd deze mooie samenwerking is neergezet. Het is voor de patiënten veel fijner om in de thuisomgeving te herstellen. Bovendien haalt het voor Noordwest ook de druk van de ketel. Noordwest kan hierdoor eerder nieuwe patiënten opnemen en de reguliere zorg beter op peil houden.”, vertelt Fenneke Frerichs, internist en voorzitter van het stafbestuur bij Noordwest Ziekenhuisgroep.

COVID-patiënten die zelfredzaam zijn, of enige ondersteuning van de thuiszorg behoeven, komen hiervoor in aanmerking. Uiteraard wordt van patiënt tot patiënt bekeken of de situatie het toelaat dat iemand eerder ontslagen kan worden. “Dit gebeurt op een veilige en verantwoorde manier. De behandelend medisch specialist maakt de inschatting in samenspraak met de huisarts en de eventuele thuiszorg. De thuissituatie moet zich er namelijk wel voor lenen”, legt Frerichs uit. “En ook na ontslag zijn de lijntjes tussen de medisch specialist, huisarts en thuiszorg kort.”

Zuurstof en medicatie
De patiënten die hiervoor in aanmerking komen, krijgen zuurstof, medicatie en een saturatiemeter mee. Ze kunnen met behulp van de saturatiemeter zelf het zuurstofgehalte meten en dit dagelijks doorgeven aan de huisarts.

Toon meer

Cathy Niesten

Mijn naam is Cathy Niesten (20) en ik ben redacteur bij Regio Noordkop. Ik ben geboren en getogen in Den Helder en bereikbaar via cathy@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button