Den HelderPolitiek

Brugwachtershuisje officieel monument

Advertentie:

Den Helder – Wethouder Heleen Keur heeft officieel besloten het brugwachtershuisje aan het Ankerpark aan te wijzen als gemeentelijk monument. Eerder dit jaar nam het college al het besluit om deze procedure in gang te laten zetten. Er is in de tussentijd door een gespecialiseerd bureau een cultuurhistorisch onderzoek gedaan, waarna een de motivatie voor het aanwijzen tot gemeentelijk monument is opgesteld. Ook is er advies gevraagd aan de onafhankelijke Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit.

De conclusie is dat het brugwachtershuisje aan de voorwaarden voldoet om tot monument benoemd te worden. Het uitgangspunt blijft dat het aanwijzen van het gebouw als gemeentelijk monument geen nadelige gevolgen zal hebben voor de bedrijvigheid op het omliggende haventerrein. Een monument geniet namelijk bepaalde beschermingen, waardoor mogelijk restricties voor de omgeving van toepassing zijn. Uit het onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.

Herbestemmingssubsidie
In september is de gemeente begonnen aan de renovatie van het brugwachtershuisje. Hoewel het met een aantal weken afgerond zou zijn was dit niet zo simpel, omdat de verwoestende plant Japanse duizendknoop tot in de fundering aanwezig bleek te zijn. Met de aanwijzing als monument kan de gemeente een herbestemmingssubsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed krijgen, waarmee geld beschikbaar komt om aan het huisje een nieuwe invulling te geven.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Breng het maar onder bij Zeestad ,die kunnen vast wel weer een dikke subsidie lospeuteren bij het waddenfonds.
    Heeft Tuin ook weer een mooi project.Waarna het verhuurd kan worden via de vastgoed tak van woningstichting.
    Ouwe jongens krentebrood

Wellicht ook interessant

Back to top button