Den HelderPolitiek

College vindt Rabo Smartbuilds niet geschikt voor Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Het initiatief van de raad om de gemeente Den Helder bij de directie van de regionale Rabobank aan te melden als locatie voor Rabo SmartBuilds heeft nog niet geleid tot een mogelijke samenwerking. Het college B&W oordeelt na contact met Rabobank dat de eerste pilot van het initiatief niet geschikt is voor Den Helder. De omvang van 100 woningen is te groot, de woningen zelf zijn te klein en de huurprijs van €750,- tot €1000,- per maand is te veel.

Het CDA had voorgesteld om de locatie De Dogger aan te wijzen voor het project. Hier konden de tijdelijke woningen die de Rabobank voor ogen heeft komen te staan. In totaal wil de bank de komende tien jaar 12.000 woningen in het middeldure huursegment bouwen. Allemaal modulair, duurzaam en voor tijdelijk gebruik. Na een jaar of vijftig kunnen ze gerecycled worden. Ook is het tussentijds verplaatsen van de woningen een optie. Een aanpak als deze, met tijdelijke woningen die snel en goedkoop worden neergezet, zag de raad als mogelijke oplossing om de achterstand op de woningmarkt in te lopen.

Te duur, te klein, te veel
Helaas zal dat in deze vorm dus niet gaan, zo oordeelt het college B&W. In 2022 zal de Rabobank starten met een aantal pilots van minimaal 100 woningen per project, welke voor een periode van 30 jaar moeten worden geëxploiteerd. Het zijn vrije sector woningen, appartementen met een maximale huur van €1000,- gericht op mensen met een inkomen van één tot twee keer modaal. “De combinatie van een relatief kleine woning en een geliberaliseerde hogere huur, lijkt niet direct het woonproduct dat geschikt is voor Den Helder”, zo laat het gemeentebestuur aan de raad weten. Daarnaast zijn 100 woningen te veel voor het vinden van een geschikte locatie. De gemeente wil daarom niet mee doen aan de pilot.

Na de pilotfase wil Rabo Smartbuilds ook kleinere projecten realiseren. Het college blijft de ontwikkeling daarom volgen om te kijken of het aantrekkelijk is voor Den Helder om op een later moment aan te sluiten. De locatie De Dogger wordt tevens meegenomen als voorkeurszoekgebied voor de huisvesting buitenlandse werknemers. Mogelijk kan er worden gekeken of op deze locatie doelgroepen gemengd kunnen worden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button