Den HelderZakelijk

Gezonde en duurzame voeding in ziekenhuis Den Helder

Adverentie

Den Helder – Aantrekkelijke, gezonde en lekkere voeding in het ziekenhuis is erg belangrijk. Het draagt bij aan de kwaliteit van het verblijf en een sneller herstel van de patiënt. Daarom worden de avondmaaltijden voor patiënten op locatie Den Helder vanaf 1 december volledig zelf en op duurzame wijze bereid door eigen koks.

Beter aansluiten bij de behoefte van de patiënt en gezondere en lekkerdere voeding aanbieden. Dat is de visie van de medewerkers van het facilitair bedrijf in Den Helder. Tot nu toe konden patiënten die opgenomen waren op deze locatie voor de avondmaaltijd kiezen uit een groot assortiment maaltijden die elders waren bereid. Daar komt nu verandering in. Er is een nieuwe menukaart met maaltijden die volledig in huis worden bereid. Marco Lagrand, hoofd facility services: “De gerechten zijn duurzaam en hebben veelal een plantaardige basis, dat is uniek in ziekenhuisland. Wij bieden onze patiënt net dat stukje extra waar in onze maatschappij een groeiende behoefte aan is.”

Minder verspilling
Door zelf te koken worden de maaltijden niet alleen lekkerder en voedzamer, maar kunnen de koks ook beter rekening houden met wensen en voorkeuren van de patiënt. Zo kan een gerecht aangepast worden op basis van allergieën en behoeften zoals de dikte en vloeibaarheid (consistentie) van de maaltijd. Er wordt minder zout en suiker gebruikt waardoor de maaltijden gezonder zijn. Ook kan de portiegrootte per component worden aangepast. Daarmee zorgt het ziekenhuis ervoor dat er minder voedsel weggegooid hoeft te worden.

Elke dag kan de patiënt kiezen uit drie menu’s van de chef. Deze maaltijdopties wisselen dagelijks en zijn grotendeels vegetarisch. Daarnaast is er een foodbank waarmee een maaltijd naar wens kan worden samengesteld. De ingrediënten worden zoveel mogelijk regionaal ingekocht. Door de vleesconsumptie te reduceren, minder weg te gooien en streekproducten te gebruiken zet Noordwest een grote stap op het gebied van duurzaam werken. Het zelf koken van de avondmaaltijden in Den Helder is onderdeel van het project ‘patiëntgericht koken’. Noordwest gaat in december ook de keuken in Alkmaar professionaliseren met als doel in 2022 ook hier onze patiënten huisgemaakte, gezonde en duurzame maaltijden te bieden.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button