Den HelderPolitiek

Overeenkomst AZC Nieuweweg met een jaar verlengd

Advertentie:

Den Helder – Het college B&W van de gemeente Den Helder heeft besloten de bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de locatie Nieuweweg met een jaar te verlengen. De huidige overeenkomst loopt af op 31 december 2021. Het college heeft daarbij als voorwaarde gesteld dat het COA op korte termijn investeert in de leefbaarheid van de wooncomplexen. Ook op lange termijn zijn er plannen voor het AZC.

Het COA zoekt op dit moment naar extra capaciteit, omdat de maximale bezetting in de huidige opvanglocaties zeer binnenkort zal worden bereikt. Er is sprake van een verhoogde instroom, mede vanwege de overkomst van de Afghaanse evacués. Er is volgens de gemeente Den Helder geen reden om aan te nemen dat de instroom op korte termijn minder wordt, onder meer gezien allerlei ontwikkelingen in andere landen. De huidige hoge bezetting wordt daarnaast veroorzaakt doordat statushouders minder gemakkelijk dan voorheen doorstromen naar reguliere huisvesting. Het sluiten van de locatie aan de Nieuweweg zou daarom op korte termijn onverstandig zijn.

Eerder liet het gemeentebestuur weten dat er wel geïnvesteerd moet worden in de huivesting. Deze was volgens wethouder Pieter Kos van een dermate bedroevend niveau dat er geen nieuwe gebruiksvergunning zou worden gegeven zonder investering. Die gebruikersvergunning is er nu dus toch gekomen, met de toezegging dat er geïnvesteerd wordt.

Ook op lange termijn blijft de Nieuweweg open
Hoewel de verlenging vooralsnog maar één jaar is zal de locatie Nieuweweg ook in de toekomst open blijven, zo is de verwachting. Begin dit jaar werd bekend dat het COA de locatie Nieuweweg om wil vormen tot een Regionale Opvanglocatie (ROL). Daarin worden voor de hele regio asielzoekers met een kansrijke asielaanvraag gehuisvest. Het COA zal in samenwerking met de gemeente de plannen voor de ROL aan de Nieuweweg verder uitwerken. Ook de positie van Villa Kakelbont in dit verband is onderwerp van gesprek.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

9 reacties

  1. Dat zullen ze zeker waarderen RB,wordt een gezellige boel met de hoogopgeleide nieuwkomers!

   1. ja kansparels stuk voor stuk, zien we in ook in Ter Apel…. hang de vlag maar uit

    oh wat zijn we blij met de chanterende, rovende, zakkenrollende, scheldende, uitkeringstrekende, huiswegkapende, zwartrijdende, uitbuitende, drugsverkopende, ondankbare, criminele nieuwkomers

    oh, vraagje hoeveel heeft u er al in huis?

 1. Wat dacht je dan ? dat we er per 31 December van af zouden zijn ? Marco B zong het al jaren geleden :dromen zijn bedrog.

 2. RB In plaats van hier elke minuut reclameren. Kun je misschien niet iets van een demonstratie organiseren? Ik loop wel met je mee hoor. En ik denk met ons een hoop anderen. Je hebt elke keer zulke goede ideeën. Is gewoon zonde omdat alleen tot deze plaatselijke reacties te houden.

 3. Denk je dat een demonstratie wat uithaalt ? Dat de gemeenteraad luistert naar de demonstranten en de gebruikersvergunning intrekt ? Droom lekker verder (aldus Marco B)

 4. Heb je het al geprobeerd Roan? Ja ik denk dat het meer uithaalt dan de hele dag de toetsenord held uithangen op een nieuws website.

 5. Heb je dat niet gezien dan , ” tandeloze ” leeuw ? RB en ik stonden de hele zaterdag voor het station met een spandoek de held uit te hangen.

Wellicht ook interessant

Back to top button