Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Komt het er dan toch? Provincie en Hollands Kroon in gesprek over aanplanten bos

Advertentie:

Hollands Kroon – De provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon zijn in gesprek over het aanplanten van een bos. Dat bevestigt gemeentewoordvoerder Noortje Slot. De provincie maakte woensdag bekend dat er ruim 1,7 miljoen euro beschikbaar komt voor gemeenten om een nieuw bos aan te plan. De Wieringermeerpolder wordt genoemd als kansrijke locatie.

Begin vorig jaar besloot de raad van Hollands Kroon over het Groenstructuurplan. Daarin stond onder andere besloten dat er meer bomen zouden worden aangeplant. Ook werd er gesproken over het planten van een geheel bos. Echter bleek al snel dat dit toch iets lastiger zou worden dan vooraf gedacht. Hoewel de gemeente meerdere geschikte locaties had gevonden vielen deze steeds om verschillende redenen af. Daarnaast waren de kosten een overweging: Het planten van een hectare bos kost ongeveer €52.000,-.

Door de nieuwe subsidiepot van de provincie is dat obstakel in ieder geval verdwenen. In totaal is er genoeg geld beschikbaar voor 34 hectare bos: “Met deze regeling kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor bosaanplant dat eerder gekapt bos in Natura 2000-gebieden compenseert”, aldus de provincie. Er zijn meerdere gemeenten geweest die hebben aangeklopt voor subsidie. De provincie ziet ook al een aantal potentiële locaties: “Op verschillende plekken in Noord-Holland is er ruimte voor de mogelijke ontwikkeling van nieuw bos. Zo liggen er kansen in Kennemerland, de Wieringermeerpolder en de scheggen rond Amsterdam.”

De gemeente bevestigt dat er gesprekken zijn geweest met de provincie, maar benadrukt dat het plan nog in de onderzoeksfase zit. Zoals gezegd liet eerder onderzoek zien dat het lastig is om een geschikte plek te vinden: De locatie moet niet alleen ruimtelijk geschikt zijn, maar ook nog geen andere bestemming hebben. Daarnaast is het uiteraard ook van belang wie de eigenaar van de grond is. Woordvoerder Noortje Slot laat ten slotte weten dat er over de gehele gemeente wordt gekeken naar mogelijke locaties en dus niet alleen naar de Wieringermeerpolder.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button