Column

Column: Wat minder wijn voor een strakkere lijn!

Een nieuw jaar; nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden! Voor een deel van de bevolking betekent de kalender op 1 januari een begin om die goede voornemens in praktijk te brengen. Veel gehoord zijn stoppen met roken, meer bewegen, gezonder leven en wat kilo’s afvallen.

Het zinloze roken ben ik gelukkig 40 jaar terug al kwijtgeraakt. Bewegen lukt, ondanks een zittend beroep, aardig door regelmatig te wandelen. De combinatie gezond leven en kilo’s is echter de laatste tijd wat uit balans, dus ga ik op zoek naar verlichting. De komende tijd deel ik mijn ervaringen middels een column.

Mijn gewicht heeft de laatste twintig jaar meestal wat gebalanceerd tussen de 75 en 85 kilo. Het eerste getal is prima bij mijn lengte, ik heb dan een gezond BMI (Body Mass Index) onder de 25 punten; bij tien kilo meer is deze uit balans en de score 26,8 dus dan ben je te zwaar. Dat is niet goed, want dan is er een verhoogde kans op hart en vaatziekten, te hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Strip van IJf Blokker

Weegschaal
De laatste tijd zit mijn spijkerbroek strakker dan strak en moet ik denken aan de strip die tekenaar IJf Blokker over mijn man en mij maakte. De rollade overdwars in mijn buik en dat terwijl we geen eens rollade hebben gegeten met de kerst. Met gepaste tegenzin stap ik 1 januari op de weegschaal: 88,8 knallen de digitale cijfers mij tegemoet en als ‘ie geluid kon maken zou ik vast een cynisch lachje horen!

Hoe het heeft kunnen gebeuren, weet ik maar al te goed. Een liefhebbende echtgenoot die vaak te lekker voor mij kookt, happen en sappen met vrienden, bioscoopbezoek op de middag met een wijntje erbij en daarna rechtstreeks een restaurant binnen hobbelen. Dit was voor alles op slot ging, maar eenmaal aan huis gebonden werd daar het Bourgondische leven, zeker in december, voortgezet. Tel daar drie kerstpakketten bij en op de werkvloer saucijzenbroodjes met verjaardagen; als er niemand jarig was, dan maakten we gewoon iemand jarig!

Roer om
Genoeg zelfanalyse, het moet toch even anders. Nederland is nog op slot tot 14 januari, dus nu maar het roer om en aan de slag. De laatste lekkere restjes zijn gisteren en vandaag naar binnen gewerkt, er is soep gemaakt en vis en sla staan op het menu. Op de werkvloer zal ik maandag melden dat er de komende maand niemand jarig is en de belangrijkste klapper moet nog komen: ik heb mij aangemeld op de Nederlandse site voor ‘Dry January’! Via https://ikpas.nl/dryjanuary/ ga ik de challenge met mezelf aan om een maand geen alcohol te drinken.

Ben zelf benieuwd of ik het vol ga houden en gevrijwaard blijf van nachtmerries met flessen wijn die mij achtervolgen in gezelschap van tapas hapjes en kaas plateaus. Ik hou u op de hoogte. Wordt vervolgd!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button