Defensie

Twaalf bemanningsleden Zr.Ms. Van Amstel besmet met corona

Den Helder – Door een corona-uitbraak onder de bemanning kan Zr.Ms. Van Amstel niet uitvaren. Het multipurposefregat zou deze week verder gaan met het opwerkprogramma voor schip en bemanning. Door twaalf positief geteste bemanningsleden en in afwachting van het lopende bron- en contactonderzoek gaat dit niet door. Op dit moment maken de positief geteste bemanningsleden het goed.

Het schip is dinsdag op slot gegaan en de bemanning naar huis gestuurd, zo laat Defensie weten. Alleen vrijdag komen er nog enkele bemanningsleden aan boord om verse voeding en andere noodzakelijke spullen van boord te halen. Momenteel onderzoekt het marinehoofdkwartier samen met de opwerkautoriteit Sea Train Command wanneer het programma veilig en verantwoord hervat kan worden.

De Van Amstel zou beginnen aan SARC-4, een safety and readiness check. Na afloop van deel 4 zijn schip en bemanning bevoegd om veilig te oefenen. Als een bemanning een opwerktraject volledig heeft doorlopen, dan hebben ze laten zien dat ze weer klaar zijn voor elke mogelijke inzet met dat schip. Het is duidelijk dat het opwerktraject van Zr.Ms. Van Amstel vertraging oploopt, maar nog niet in welke mate dit effect heeft op de inzet van het schip.

Maatregelen ter voorkoming
Uiteraard waren er maatregelen genomen om een uitbraak te voorkomen. Sinds halverwege december zijn alleen noodzakelijke werkzaamheden aan boord uitgevoerd. Dit moest zorgen voor zo min mogelijk mensen aan boord. Voorafgaand aan een varende periode wordt een medische screening gedaan. Ieder bemanningslid met coronagerelateerde klachten wordt getest voordat diegene aan boord mag.

De inzet van Defensie is aangemerkt als vitaal voor de Nederlandse samenleving en gaat dus door. Daarbij worden de RIVM-maatregelen zoveel mogelijk nageleefd.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Op een schip gaat een (verkoudheid) virus vaak rond ‘als een malle’. Als er één ziek wordt; wordt iedereen ziek (lijkt wel).

    Het staat los van hygiëne.

    Je zit gewoon op elkaars lip.

Back to top button
%d bloggers liken dit: