Den HelderPolitiek

Gemeente Den Helder gaat bijstandsgerechtigden omscholen tot energiecoach

Adverentie

Den Helder – De gemeente Den Helder begint op korte termijn met het project energiecoaches, waarbij zeven bijstandsgerechtigden worden omgeschoold en ingezet om mensen met lage inkomens te helpen de energierekening te verlagen. Er wordt al langer gesproken over het initiatief en verschillende andere gemeenten zijn al met het project gestart. De landelijke overheid heeft nu een half miljoen euro beschikbaar gesteld, waardoor het in Den Helder op korte termijn kan starten.

In samenwerking met het Consuminderhuis en de Woningstiching is het plan opgesteld om bijstandsgerechtigden op te leiden als energiecoaches. Zij zullen langsgaan bij inwoners die tot 120% van de bijstandsnorm verdienen om daar heel concreet te helpen om de energierekening te verlagen. Dit kan door advies te geven, maar ook door direct lampen te vervangen en verwarmingsfolie aan te brengen. Vervolgens controleren de energiecoaches of de cv installatie goed is afgesteld.

Wethouder Peter de Vrij is enthousiast over het plan: “Dit plan verbindt armoedebestrijding, participatie en duurzaamheid aan elkaar en beoogd meerdere doelstellingen. Aan de ene kant helpt de gemeente hiermee heel concreet de energierekening te verlagen, geeft bijstandsgerechtigden een kans op een baan en werkt mee aan de duurzaamheidsdoelen.” Het project van de energiecoaches is tijdelijk. De hoop is dat de mensen die vanuit de bijstand komen met de ervaring die zij opdoen in het project ook voor de lange termijn een baan weten te vinden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Hoe is het toch mogelijk dat dit soort projecten worden bedacht terwijl de oplossing zo eenvoudig is. Stuur die energietransitie elite de deur uit. Zij en niemand anders duwen de mensen de armoede in. De Vrij lijdt hier aan cognitieve dissonantie. Pure incompetentie.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: