Den HelderKop van Noord-HollandPolitiek

Helderse raadsleden laten het afweten bij Regionale Raadscommissie

Advertentie:

Schagen – Slechts vijf van de dertien partijen uit de Helderse gemeenteraad waren donderdagavond aanwezig bij de Regionale Raadscommissie Noordkop (RRN). Rogier Bruin van de VVD stoorde zich hieraan: “Ik ben er bang voor hoe we deze onderwerpen straks in de gemeenteraad gaan behandelen als het overgrote deel van de fracties hier niet vertegenwoordigd is.”

De RRN is vooral in het leven geroepen zodat de verschillende gemeenteraden uit de Noordkop overleg kunnen voeren over onderwerpen die de hele regio aangaan. Vaak is het verstandig om een gezamenlijk standpunt in te nemen. Zo werd er donderdagavond gesproken over de kadernota’s van gemeenschappelijke regelingen als de GGD, het Regionaal Archief, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst. Zaken waar vele miljoenen euro’s mee gemoeid zijn. Omdat deze regelingen over het algemeen samen met alle gemeenten uit Noord-Holland boven Amsterdam worden verzorgd kiest de Noordkop er in veel gevallen voor om één blok te vormen. Zo is de onderhandelingspositie van de regio sterker.

Tijdens de RRN kunnen echter geen besluiten worden genomen. Het is slechts een informerend en adviserend orgaan. De uiteindelijke besluitvorming vindt plaats in de individuele raadsvergaderingen van alle gemeenten. De ervaring leert dat debatten die tijdens de RRN worden gevoerd daarom soms tijdens de raadsvergadering dunnetjes over worden gedaan. De discussie hierover laaide medio 2022 nog op in de gemeenteraad van Hollands Kroon. Het CDA noemde de RRN toen een ‘leuk praatprogramma’ en gaf aan dat niet verwacht mag worden dat de raad op de hoogte is van de informatie die daar gedeeld wordt. Dit tot grote ergernis van de VVD. Volgens die partij zou het echte debat wel degelijk in die regionale raad moeten plaatsvinden.

Slechte opkomst uit Den Helder
In Den Helder lijken veel partijen de RRN ook te hebben bestempeld als ‘optioneel’. Tenminste, dat deed de opkomst donderdagavond vermoeden. Minder dan de helft van de partijen was aanwezig bij de commissievergadering, dit tot ontsteltenis van VVD’er Rogier Bruin: “Het valt me op dat er een hoop legen stoelen zijn. Slechts vijf partijen uit Den Helder zijn aanwezig.” Naast de VVD waren ook de Stadspartij, de PvdA, GroenLinks, Samen Actief en het CDA komen opdagen. Buiten die slechte opkomstcijfers hebben er zich ook geen raadsrapporteurs aangemeld uit Den Helder. Dat zijn raadsleden of fractieondersteuners die de agenda van de RRN nauw bijhouden en de rest van de leden informeert. Alle rapporteurs komen uit Schagen, Texel of Hollands Kroon.

Volgens Bruin zou het verstandig zijn als alle partijen een vertegenwoordiger naar de RRN sturen: “Het is goed als we dit soort dossiers, welke ons allemaal aangaan, ook gezamenlijk aanvliegen. Ik ga dit meenemen naar de agendacommissie in Den Helder en er proberen iets aan te doen.” Bruin kreeg bijval van burgemeester Marjan van Kampen van Schagen: “Ik vind het heel goed dat u dit signaleert, het was ons ook al opgevallen. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat iemand niet kan, maar over het algemeen zouden alle partijen hier aanwezig moeten zijn.” Wat betreft de raadsrapporteurs noemde Van Kampen het erg jammer dat Den Helder als enige gemeente helemaal niet aan tafel zit.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. Goh wat een nieuws, zelfs op regionaalniveau nemen ze geen verantwoording, of vinden ze het niet nodig? te hoog gegrepen?
    En zoalsik het lees is dit niet de eerste keer dat er geen interesse is, hoe kan je dan als lid later mee beslissen over het geld?

  2. Zolang je eigen salaris/vergoeding maar gestort wordt . De rest is niet interessant.

Wellicht ook interessant

Back to top button