Den HelderVideo

Lars van der Heide (29) houdt al tien jaar de Wikipedia-pagina van Den Helder bij (video)

Den Helder – De Helderse Lars van der Heide zorgt er al ruim tien jaar voor dat mensen uit heel Nederland allerlei informatie over Den Helder kunnen lezen op Wikipedia. De 29-jarige student Ruimtelijke Ordening voegde al honderden keren nieuwe informatie toe. Dat deed hij zo vaak en zo goed dat het artikel over de stad Den Helder behoort tot de 360 ‘etalageartikelen’ op de website, die geselecteerd zijn uit de ruim twee miljoen pagina’s binnen de Nederlandse collectie.

Van der Heide begon op zijn zeventiende met het redactiewerk op de online-encyclopedie. Naar eigen zeggen omdat hij de website vaak gebruikte voor schoolopdrachten en regelmatig fouten tegenkwam. Het fijne van Wikipedia is dat je die fouten zelf kan corrigeren, mits je daarvoor wel een betrouwbare bron hebt. Na meerdere bijdragen te hebben geleverd aan pagina’s over sport en muziek richtte Van der Heide zich vervolgens op Den Helder. De afgelopen tien jaar groeide die pagina uit tot een grote bron van informatie: Politiek, historie, cultuur en kunst, het staat er allemaal op.

Naast de hoofdpagina over de stad startte Van der Heide meerdere aanverwante pagina’s, bijvoorbeeld over Willemsoord, de Woningstichting en het Mariëndal, maar ook over bekende personen uit Den Helder zoals Jorina Baars en Jan in ’t Velt. Daarnaast houdt hij een lijst bij van alle kunstwerken in de openbare ruimte en alle beelden die er ooit hebben gestaan. Inmiddels staan er tientallen werken in. Daarvoor ging hij zelfs met de auto en met de fiets door de gemeente om foto’s te maken. Van der Heide is meerdere uren per week bezig met zijn Wikipedia werk, al wil zijn aandacht ervoor nog wel eens wisselen.

Naast het toevoegen van informatie en het creëren van nieuwe pagina’s houdt Van der Heide ook bij wat er door anderen wordt toegevoegd. Dat doet hij vooral bij de pagina’s waar hij zelf een handje in heeft. De informatie op Wikipedia is het resultaat van een collectieve inzet, dus hij nodigt iedereen vooral uit om ook hun kennis te delen. Echter, de informatie moet wel juist zijn. Als bron kijkt hij onder andere naar het Regionaal Archief, de lokale en regionale media en publicaties door publieke organisaties.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button