Cultuur/NatuurKop van Noord-Holland

Perenbomen op de bodem helpen bij herstel Waddenzee-riffen

Advertentie:

Texel – De afgelopen honderd jaar zijn er in Waddenzee en Noordzee een groot aantal riffen verdwenen. Deze plekken zijn belangrijk voor het leven in de zee, bijvoorbeeld omdat vissen zich er kunnen verstoppen. Het NIOZ doet onderzoek naar het herstel van deze riffen door de plaatsing van TreeReefs, experimentele riffen gemaakt door onderwater bomen te plaatsen.

Onderzoeker Tjeerd Bouma van het NIOZ onderstreept het belang van riffen in de Nederlandse wateren door te wijzen op tropische riffen. “Iedereen die aan een koraalrif denkt, ziet heel veel vissen voor zich. Eenzelfde beeld zie je rondom scheepswrakken op de Noordzee. Deze voorbeelden tonen hoe belangrijk het is om als vis je goed te kunnen verstoppen voor jagers, die je willen opeten.” Het is dus goed voor de biodiversiteit.

Bomen planten op de bodem van de zee klinkt echter wat vreemd, maar zo gek is het nog niet, vindt Bouma. “In Nederland hebben we ongeveer 100.000 hectare aan boomgaarden. Daarvan wordt jaarlijks ongeveer 250 hectare gerooid voor nieuwe aanplant. Deze dode fruitbomen zijn een natuurlijk restproduct, met van zichzelf al een complexe rifstructuur.” Er lagen vroeger ook veel vaker aangespoelde bomen in de Waddenzee.

Het NIOZ is samen met het Waddenfonds en andere instanties al langer bezig met het project Waddenmozaïek, om de onderwaternatuur in de Waddenzee te verbeteren. Het experiment met de perenboomriffen past goed in dat project.

Een video van het NIOZ over het experiment:

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button