Hollands KroonSchagen

Lopend Vuur door Hollands Kroon

Hollands Kroon – Het ‘Lopend Vuur’ komt naar de Noordkop. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor de onmenselijke omstandigheden waaronder gevluchte mensen worden ondergebracht en moeten overleven. Afgelopen maandag is een start gemaakt met een etappe van Leeuwarden richting Den Haag. Komende vrijdag is het de beurt aan Schagen en Hollands Kroon. Dan houden de demonstranten uit deze gemeenten een autotocht en een Drive-in wake voor een humaan migratiebeleid.

Het lopend vuur gaat van 1 tot 17 maart dwars door Nederland. In ruim veertig plaatsen vinden wakes en tochten plaats, die allemaal vlak voor de verkiezingen in Den Haag uitkomen. De demonstranten vragen aandacht voor de onmenselijke omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven in Europa, van Moria tot Calais en van Sarajevo tot Amsterdam.

Autotocht en Drive-in wake
Komende vrijdagmiddag 17:00 uur wordt het vuur overgenomen van Friesland, op de Breezanddijk, halverwege de Afsluitdijk. Om 18:00 uur is de aankomst bij het parkeerterrein restaurant de Zingende Wielen, Akkerweg 39, Den Oever. Vanaf daar gaat de autotocht door Hollands Kroon richting Schagen, onderweg kunnen geïnteresseerden zich aansluiten bij de tocht. De auto’s zijn te herkennen aan witte vlaggetjes.

Om 18:45 uur is de geplande aankomst in Schagen bij de parkeerplaats voor het Regius College aan de Julianalaan. Daar wordt een Drive-in wake gehouden aangekleed met meegebrachte lichtjes en lampjes. Zittend vanuit de eigen auto zijn sprekers en een zangeres te horen. Waaronder initiatiefnemer Marit Kramer, de uit Syrië afkomstige tolk en Welcome app manager Moustafa Hamo, de Burgemeester van Schagen Marjan van Kampen en zangeres en muziekdocente Isabelle Braaf. Het geheel wordt afgesloten met het doorgeven van het vuur aan de fietsers die zaterdagochtend de tocht zullen vervolgen richting Bergen.

Praktische informatie
In verband met covid-19 houden is de demonstratie per auto. Op het parkeerterrein in Schagen is plek voor vijftig auto’s. De deelnemers worden gevraagd in zijn/haar auto te blijven zitten en alleen met het eigen gezin. Overige geïnteresseerden kunnen op de Facebookpagina vanuit huis de liveblog en livestream volgen en gerelateerde informatie en statements delen via sociale media. Verdere details zijn te vinden op het Facebook evenement de website en mensen zonder facebook kunnen een digitale flyer aanvragen middels een mailtje naar lopendvuurschagen@fekk.es.

Marit Kramer, coördinator van de Drive-in ‘wake’ in Schagen: “Ik vind de situatie langs de grenzen van Europa schrijnend. Er bevinden zich gezinnen met jonge kinderen, baby’s, zwangere vrouwen, onder erbarmelijke omstandigheden, zonder enig perspectief. Als moeder van een dochter van 6 kan en wil ik mijn ogen daar niet meer voor sluiten. Samen kunnen we druk uitoefenen op de Nederlandse politici in Nederland en Europa, onder andere met onze stem die we mogen uitbrengen tijdens de verkiezingen op 17 maart.”

De landelijke actie wordt georganiseerd door Vluchtelingencomité Groningen en MiGreat. Doel is om het destructieve migratiebeleid van de afgelopen jaren op de kaart te zetten, mensen te informeren over de gevolgen van hun stem op de leefomstandigheden van vluchtelingen én aan de komende regering te laten zien dat er draagvlak is voor menselijk migratiebeleid. Roos (MiGreat) is een van de initiatiefnemers en legt uit waarom: “Na jaren gewerkt te hebben aan de Europese grenzen, kan ik alleen maar zeggen dat mensen er slechter aan toe zijn dan ooit. Het geweld van grenspolitie, de verwaarlozing in de kampen, de mensen die dakloos aan hun lot over worden gelaten: dit beleid maakt mensenlevens kapot. Het moet anders. De komende regering moet werk maken van humane opvang en veilige vluchtroutes.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button