Hollands Kroon

Zet ‘m op 60

Regio Noordkop – Een aantal Noord-Hollandse energiecoöperaties houdt gezamenlijk een actie voor het klimaat. Onder het motto “Zet ‘m op 60!” laat huishoudens simpel energie besparen. Ruim zestig energiecoöperaties door het hele land met eigen, lokale acties doen mee aan de campagne “Zet ‘m op 60!”van Urgenda.

Nog nooit eerder pakten zoveel lokale energiecoöperaties gezamenlijk zo groots uit om energie te besparen. Marjan Minnesma van Urgenda: “De meeste cv-ketels staan standaard veel heter ingesteld dan nodig. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je veel gas en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar.”

In Nederland zijn ongeveer 600 energiecoöperaties. Dit zijn lokale initiatieven die duurzame energie opwekken zonder winstoogmerk. Bijvoorbeeld door warmteterugwinning bij een nabijgelegen fabriek, of zonnepanelen op daken van kantoren. Vaak bieden zij ook energieadvies en -coaching om huishoudens en ondernemers te helpen om energie te besparen en het verbruik te verduurzamen. De temperatuur van de cv-ketel verlagen is een laagdrempelige stap om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Cv-ketel op 60 graden: efficiënter gebruik, effectieve besparing
Een cv-ketel staat vanuit de fabriek standaard afgesteld op 85 graden, veel heter dan voor de meeste huizen nodig is. Met een simpele handeling is de temperatuur van het verwarmingswater (dus niet het warme douche- of kraanwater!) makkelijk naar 60 graden te brengen. Op de website staan gratis korte en simpele instructiefilmpjes voor alle gangbare cv-ketels.

“Meestal is het niet meer dan een simpele draai aan de knop, waarmee je woning energiezuiniger wordt. Je comfort en warmte blijven gelijk, terwijl je al gauw tientjes per jaar bespaart. Een kleine moeite om iets goeds te doen voor het klimaat”, aldus Marjan Minnesma.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button