Den HelderPolitiek

Achterstanden WMO op 1 april weggewerkt

Den Helder – Alle achterstanden in de WMO zijn naar verwachting op 1 april weggewerkt. Dat liet Annelies van Dorsselaer, Teammanager Zorg bij de gemeente Den Helder dinsdagavond weten tijdens de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling. Op initiatief van de VVD gaf de gemeenteraad in november vorig jaar opdracht om de achterstanden in kaart te brengen en te komen met een plan van aanpak.

De achterstanden worden volgens de teammanager door meerdere factoren veroorzaakt. Allereerst kent de afdeling Zorg van de gemeente een hoog verzuimpercentage. Op dit moment zijn er zes mensen langdurig ziek, veelal door de hoge werkdruk op de afdeling. De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat zij niet makkelijk te vervangen zijn. Daarnaast waren er in 2021 25 procent meer WMO aanvragen dan in het jaar daarvoor, veroorzaakt door de coronapandemie en de invoering van het abonnementstarief. In totaal gaat het om 810 meer aanvragen die het team in een jaar moet behandelen. De complexiteit van de aanvragen lijkt ook toe te nemen, mede ook door het uitblijven van hulp door de achterstanden. Ook het interne proces rondom de aanvragen is aan vernieuwing toe.

Achterstanden 1 april weggewerkt
In het plan van aanpak dat nu is opgesteld worden deze zaken dan ook aangepakt. Inmiddels zijn er acht nieuwe medewerkers gestart. Het was een behoorlijke opgave om deze mensen te vinden, vertelt van Dorsselaer, de gemeente wil namelijk alleen mensen aannemen die al ruim ervaring hebben in het werkgebied. Het werkproces wordt ingekort en de bereikbaarheid van de afdeling is van 4- naar 3 uur per dag gegaan. Dit alles maakt dat de afdeling op schema ligt om alle achterstanden nog dit kwartaal weg te werken. Dat wil zeggen dat alle aanvragen vanaf dan binnen de wettelijke termijn worden afgehandeld. Voor de toekomst van de afdeling moet nog gekeken worden naar de benodigde formatie. Door de achterstanden en de coronapandemie is de situatie uitzonderlijk. Het wijkgericht werken zal ook verlichting brengen. Door vroege signalering neemt de complexiteit van de aanvragen naar verwachting af.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button