Den HelderPolitiek

Energiecoaches zijn ‘druppel op een gloeiende plaat’, maar elke druppel is er één

Den Helder – Het plan van wethouder Peter de Vrij om zeven bijstandsgerechtigden om te scholen tot energiecoaches zal volgens de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling geen significante invloed hebben op de energiearmoede in Den Helder. De coaches moeten inwoners met een laag inkomen gaan helpen energie te besparen, maar sommige commissieleden zien het geld liever direct naar de minima gaan.

Het geld voor het project komt vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Landelijk gaat het om 150 miljoen. Voor de gemeente Den Helder wordt er €546.863 beschikbaar gesteld voor het op korte termijn ondersteunen van inwoners die te maken hebben of kunnen krijgen met energiearmoede. Het geld mag ook enkel daaraan uitgegeven worden en moet worden teruggegeven wanneer de gemeente er geen bestemming aan geeft. In het plan dat de gemeente nu heeft gemaakt gaat €315.000,- van het bedrag naar het salaris van de energiecoaches. Daartegenover staat wel dat de gemeente €126.000,- gaat besparen, omdat deze mensen geen bijstandsuitkering meer ontvangen.

Er blijft te weinig over voor de inwoners
De verhouding is zoek, vindt Nico de Vos van Samen Actief. Nu wordt er een half miljoen door het Rijk beschikbaar gesteld, maar gaat maar een derde echt naar de inwoners. Per huishouden dat de energiecoaches gaan helpen rekent de gemeente op ongeveer €80,- aan materiaalkosten. Hierbij kan gedacht worden aan ledlampen, tochtwering en het aanbrengen van radiatorfolie. De rest van de toegevoegde waarde zit hem in de voorlichting. Michel Pastoor van Behoorlijk Bestuur vroeg zich hardop af of deze waarde er wel echt is: “Denkt u nu echt dat onze inwoners niet weten dat een ledlamp zuiniger is dan een gloeilamp?” Volgens Paul Houben van Beter voor Den Helder zijn de ambities voor het plan veel te groot. Echt een impact hebben op de energierekening is heel erg lastig. De gemeente hoopt met de plannen jaarlijks een besparing van €150,- te realiseren voor deelnemende huishoudens.

Harmen Krul van het CDA vroeg zich af hoeveel huishoudens daadwerkelijk mee zullen doen aan het project. Hij verwees daarbij naar het feit dat bij hetzelfde project in Leeuwarden ongeveer vijf tot tien procent van de minimahuishoudens zich had aangemeld bij de eerste ronde. Dat vindt Krul te weinig. Ook Harry van Dongen van de Stadspartij ziet dit als een probleem. Volgens hem is het lastig om binnen te komen bij de mensen die echt moeite hebben om rond te komen. “Ze tonen niet snel hun kwetsbaarheid.” Het alternatief voor de energiecoaches, wat onder andere werd aangedragen door GroenLinks en Behoorlijk Bestuur, is om een voucher uit te geven voor een eenmalige aankoop van enerigebesparende middelen. Er is dan meer geld beschikbaar, maar geen advies. Ook worden er geen mensen mee uit de bijstand gehaald.

Alle beetjes helpen
De commissieleden waren verdeeld over het idee om in plaats van coaches over te gaan tot vouchers. Wel was er één consensus: De regeling is een druppel op een gloeiende plaat. Het gaat, gezien de steeds maar stijgende energieprijzen, om een kleine bijdrage voor de gezinnen die het lastig hebben. Een echte oplossing is het niet. Volgens wethouder Peter de Vrij is dit echter geen reden om het niet te doen, alle beetjes helpen. De energiecoaches gaan in eerste instantie langs de deuren, dus zij zullen wel degelijk de inwoners bereiken. Het grote voordeel van dit project ten opzichte van de vouchers is dat er ook nog eens zeven mensen uit de bijstand worden geholepn. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel kunnen de opleiding van de coaches spoedig starten, zodat zij medio 2022 al inzetbaar zijn.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Pardon?? 315.000 euro voor 7 mensen die nu in de bijstand zitten? Hoe verzinnen ze het. Dit is echt de grootste onzin ooit.
    Verdeel dat bedrag gewoon onder degenen die nu in de bijstand zitten door ze een extra tegemoetkoming in de energiekosten te geven.

  2. Iedere druppel is er één! Tjonge, die wethouder De Vrij durft wel, met zijn PvdA-regentenmentaliteit en zijn wethouderssalaris van een kleine honderdduizend euro bruto per jaar.. Zeg dat maar eens tegen iemand die onder de douche staat en één druppel uit de douchekop ziet komen. Tja, nat word je er niet van, en schoon zeker niet, maar hij telt wel degelijk, en dat heb je weer mooi aan ons te danken: alle kleine beetjes helpen, nietwaar? Wat een volk! En dan nog verwachten dat we gaan stemmen ook…….

  3. Ze zijn helemaal geschoffeld hier……. groene waanzin 🙁

Back to top button
%d bloggers liken dit: