Den HelderPolitiek

Hoog bezoek bij AZC Nieuweweg

Den Helder – Commissaris van de koning Arthur van Dijk bezocht woensdagochtend het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg in Den Helder. Samen met burgemeester Jan de Boer en wethouder Tjitske Biersteker besprak hij de situatie omtrent de opvang van asielzoekers in Den Helder. Volgens Van Dijk is Den Helder bijzonder bezig en is het goed om ook eens de positieve kanten van het verhaal te belichten.

Van Dijk kreeg een rondleiding over het terrein en was positief over wat hij zag en te horen kreeg. Zijn bezoek staat niet opzichzelf, hij doet ook andere plekken in Noord-Holland aan waar asielzoekers worden opgevangen. De gemeente is volgens hem erg goed bezig. “Wij komen zojuist uit de taalschool hier in het centrum en wat we daar zien is erg mooi, die positieve kant mag ook belicht worden. Sommige nieuwe bewoners komen hier en spreken binnen een half jaar al onze taal en volgen al opleidingen. Ik sprak een jongen die advocaat wil worden en ik zie aan zijn passie dat hij dat gaat halen.” Het gezelschap nam ook een kijkje bij de nieuwe moestuin bij het AZC, waar één van de bewoners recent mee is gestart.

De moestuin van de inwoners.

Flexibilisering asielketen
Het AZC aan de Nieuweweg zal de komende jaren gaan veranderen. Volgens wethouder Tjitske Biersteker duurt het nog tot 2024, maar dan staat er een centrum dat veel beter past binnen de omgeving. “Dat heeft alles te maken met de flexibilisering van de asielketen”, legt de wethouder uit. “De locatie aan de Nieuweweg wordt een Regionale opvanglocatie waarin asielzoekers die waarschijnlijk een verblijfsvergunning zullen krijgen worden gehuisvest. De opzet kan dan veel opener worden.” Ook wordt het centrum dan kleiner: In plaats van 400 bedden maar 200. De krimp zou eigenlijk vorig jaar al gebeuren, maar toen kwam er een grote toestroom van Syrische vluchtelingen en werd besloten om de situatie langer in stand te houden.

Wisselende instroom
De huidige situatie in Oekraïne staat los van het bezoek van de commissaris van de koning, of van de ontwikkeling die de asielopvang zal ondergaan. Toch geeft het de noodzaak weer voor een systeem van asielopvang waarbij wisselende instroom kan worden opgevangen. “Je ziet het, het is geen spel”, zegt Van Dijk. “Het wordt nu met de verkiezingen in het vooruitzicht weer een veelbesproken onderwerp, maar we moeten goed omgaan met deze mensen en niet enkel spreken over aantallen en capaciteit. Het gaat om veel meer dan dat, het gaat om de kwaliteit van de opvang en compassie voor de mensen.”

Commissaris van de koning Arthur van Dijk met wethouder Tjitske Biersteker en burgemeester Jan de Boer.

Toch was het de gemeente Den Helder die eerder zei over de locatie aan de Nieuweweg dat de huisvesting in slechte staat verkeerde. Het COA moest van het college gaan investeren. “Dat is nu juist wat ook meegenomen wordt wanneer de locatie hier overgaat naar de nieuwe functie. Dan wordt het ook geheel vernieuwd”, aldus de wethouder. Daarbij komt dat het niet enkel gaat om de gebouwen. Ook de inwoners van de ontvangende gemeente spelen een belangrijke rol. Dat zit volgens Biersteker in Den Helder wel goed: “We hebben het gezien toen de locatie werd geopend. Er stonden zoveel vrijwilligers op dat we als gemeente eigenlijk moesten zeggen dat het niet meer nodig was. Dat zegt veel over onze stad.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button