Den Helder

Iepziekte zorgt voor achterstand bij herplanten

Adverentie

Den Helder – De iepziekte heeft de afgelopen jaren ook in Den Helder flink om zich heen geslagen. Het gevolg hiervan is dat het beschikbare gemeentelijk budget voor onder meer het herplanten van weggehaalde bomen, grotendeels is opgegaan aan de bestrijding van de iepziekte. Dat is dan ook een belangrijke reden voor het feit dat 2.181 iepen nog altijd niet zijn vervangen.

Bovenstaande schrijft het college in antwoord op raadsvragen van GroenLinks. Het vervangen van de iepen vraagt behoorlijk wat voorbereiding. “Voordat een nieuwe boom geplant kan worden, moet de oude stobbe (stronken) eerst weggehaald worden. Daarnaast moet gekeken worden of er geen kabels en leidingen in de grond zitten. Ook wordt onderzoek gedaan naar de bodemkwaliteit”, zo meldt het college. Ook wordt berekend of er voldoende groeiruimte is om de boom groot en volwassen te laten worden. Deze ruimte is zowel boven als onder de grond nodig.

Dit voorjaar is de planning voor de komende vier jaar voor herplant van de bomen gereed. Het college benadrukt wel dat het beschikbare budget voor de herplant een remmende factor is. “Ook dit jaar zal een groot deel opgaan aan de bestrijding van iepziekte en het verwijderen van de nog resterende stobben.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button