Den HelderGR2022DHJeugd

Scholieren Lyceum aan Zee kiezen de gemeenteraad voor Den Helder

Den Helder – Leerlingen van het Lyceum aan Zee brengen op twee maart hun stem uit tijdens de scholierenverkiezingen. Meer dan vierhonderd leerlingen uit de bovenbouw kunnen kiezen tussen de partijen die in Den Helder op de kieslijst staan. De leerlingenraad organiseert het evenement voor de tweede keer.

Loes Frank en Sven van Mullem (beiden 17, 6VWO) zitten in de leerlingenraad die de organisatie van de verkiezingen op zich heeft genomen. “We kregen een lijstje van de docent en wat tips van ProDemos, maar verder hebben we alles zelf geregeld.” Er moest contact gezocht worden met de griffie en alle deelnemende partijen, via de griffie konden de leerlingen stemhokjes en de stembus regelen, de meeste partijen hebben flyers en posters opgestuurd. Dat laatste kostte nog wel wat moeite. “Niet alle partijen hebben gereageerd, dat is wel jammer. Aan de andere kant begrijp ik het ook, er mogen hier niet zoveel mensen stemmen, dus we zijn niet echt de doelgroep”, zegt Loes.

Mevrouw Hoogland is docent maatschappijleer en vindt het goed om te zien dat de leerlingen de organisatie hebben opgepakt. “We hebben vanuit de sectie maatschappijleer een paar hand- en spandiensten verleend, maar verder hebben de leerlingen het allemaal zelf gedaan”. Vorig jaar organiseerde de school voor het eerst verkiezingen voor de scholieren. “In de aanloop naar de verkiezingen hebben we er extra aandacht aan besteed in de lessen. In klas 4 leren ze sowieso over het parlementair stelsel”, vertelt Hoogland. Ze vindt het belangrijk dat de leerlingen over dit thema leren, zelfs voordat ze al mogen stemmen. “Je kunt de verkiezingen natuurlijk heel makkelijk aan andere onderwerpen koppelen. Zo spraken we via de verkiezingen opeens over ruimtelijke ordening, volgens mij weten heel veel mensen die straks écht gaan stemmen al niet goed wat dat is. Dan is het goed dat de leerlingen het hier meekrijgen”.

Landelijk doen de lokale partijen het goed tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, Loes en Sven verwachten echter dat het onder de scholieren wat minder zal gaan. “Ze kennen de landelijke partijen veel beter dan de lokale partijen”, vertelt Loes. Ze verwacht dat Groenlinks en D66 hoog gaan scoren; daar staan namelijk docenten op de lijst. Ze mogen zelf nog niet stemmen, maar ze wilden nog wel iets meegeven aan de politici. “De schoolgebouwen zijn wel oud inmiddels”, zegt Sven. Loes hoopt dat de gemeenteraad zich in zet voor leuke activiteiten voor scholieren: “buiten school is er nu niet zoveel te doen voor ons”.

Vorig jaar organiseerde het Lyceum aan Zee ook al verkiezingen voor de scholieren, toen in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen. Destijds kwamen VVD, Groenlinks en D66 als winnaars uit de bus na het tellen van de 357 stembiljetten. De uitslag van deze verkiezingen komt op 2 of 3 maart.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button