Texel

Startsein voor herinrichting museum Kaap Skil

Oudeschild – De herinrichting van Museum Kaap Skil, om de komst van De Jurk en andere unieke vondsten uit het Palmhoutwrak mogelijk te maken, gaat van start. Een spectaculaire nieuwe tentoonstelling, verdeeld over de twee etages in het hoofdgebouw, gaat het verhaal van de Reede van Texel zichtbaar en tastbaar maken.

Deze week is begonnen met het verhuizen van de onderwatervondsten van de bovenverdieping van het hoofdgebouw naar het graanpakhuis. Daar zal een selectie ervan te zien zijn in een ‘open depot’. Ondertussen wordt in het entreegebouw gewerkt aan de nieuwe tentoonstelling. Op de bovenverdieping zal de bezoeker straks worden meegevoerd naar alle windstreken. Op de Reede van Texel, hét vervoersknooppunt van de zeventiende eeuw, kwamen alle handelsroutes samen. De vele gezichten van de Reede komen aan bod. Succesvol ondernemerschap, vernuft en (exotische) handel, maar ook geweld, uitbuiting en onderdrukking.

De beroemde maquette van de Reede van Texel met de tentoonstelling Schip in Zicht blijft tijdens de vernieuwing te bekijken. De kamertjes die zich ook in de kelder van het hoofdgebouw bevinden, worden vervangen door een tentoonstelling over het Palmhoutwrak. Hier zal straks De Jurk, naast allerlei andere bijzondere vondsten, permanent te zien zijn. De tentoonstelling op de bovenverdieping en in de kelder van het entreegebouw vormen een geheel. Voor de zomer is alles klaar en toegankelijk. Dan heeft Museum Kaap Skil er een spectaculaire attractie bij en zijn de fantastische vondsten uit het Palmhoutwrak eindelijk permanent terug op Texel.

In het graanpakhuis wordt in de komende tijd een educatieve ruimte gerealiseerd. Naast het open depot bevindt zich op de begane grond in dit gebouw een werkruimte voor de archeologen, duikers en collectiebeheerders. Als een van hen hier aan het werk is, kunnen de bezoekers van het museum over zijn of haar schouder meekijken.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button