Den Helder Suns naar finale beker

Den Helder – De dames van de Den Helder Suns hebben woensdagavond de finale bereikt van de strijd om de nationale beker. In de halve finale werd, in eigen huis, met 84 – 67 gewonnen van Binnenland. Het duel werd afgewerkt in een goed gevulde sporthal Sportlaan, waar de Helderse fans vanaf de eerste seconde genoten van een thuisploeg die met redelijk wat zelfvertrouwen richting zege ging.

Kiki Fleuren op weg naar een score (DHfoto).
De eerste score was voor Lotte Toornstra en de Suns kwamen in het vervolg van de wedstrijd nooit op achterstand. In het eerste kwart werd snel en fel gespeeld en nam de thuisploeg al vlot een 19-4 voorsprong, onder meer doordat vrijwel elke driepunter raak viel. Met 24-16 na tien minuten spelen leek het een makkelijke avond te worden, maar in het tweede kwart verzaakten de Suns enigszins en wist Binnenland zelfs op gelijke hoogte (26-26) te komen. Meer zat er voor de bezoekers echter niet in, want eenmaal weer bij de les werd de voorsprong langzaam uitgebouwd. Halverwege was het 41-35, na het derde kwart 68-54 en uiteindelijk dus 84-67. In de laatste tien minuten, toen de winst wel binnen leek, kregen ook de speelsters die doorgaans wat minder vaak in het veld staan nog wat minuten.

Door de winst is de plek in de finale dus gehaald. Die wordt gespeeld op zaterdag 25 maart en tegenstander is dan Topkip Lions. Het duel met Binnenland was overigens de eerste wedstrijd in een opvallend drieluik, want de twee eerstvolgende competitieduels zijn ook tegen de ploeg uit Barendrecht. Op vrijdag 10 maart spelen de Suns uit, dinsdag 14 maart volgt het thuisduel.

Scores:
Kelsi Lidge: 17, Lotte Toornstra: 16, Janiek van Veen: 14, Mecx van Linge en Kiki Fleuren: 13, Iris Vennema: 6, Noa Lewakabessy en Melissa ’t Jong: 2, Leonie Plagmeijer: 1.

Amber Lewakabessy in ‘gevecht’ met Beyza Okayben van Binnenland (DHfoto).