Kop van Noord-HollandPolitiek

Van de Noordkop naar de Provinciale Staten: Marjon Tolhuis namens de ChristenUnie

Vijf vragen aan lokale kandidaten

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan voor de deur. Op 15 maart mogen kiezers zich weer naar het stemhok begeven. Verschillende partijen hebben ook kandidaten uit de Noordkop op hun lijst staan. Regio Noordkop en Noordkop Centraal gaan in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met deze kandidaten. Dit keer is het de beurt aan Marjon Tolhuis uit Hollands Kroon. Zij staat op plek 6 namens de ChristenUnie. Wat kan haar partij betekenen voor de Noordkop?

Wat kan jij betekenen voor de Noordkop?
“Waar ik me onder andere zorgen om maak is de veiligheid, met name van onze schooljeugd. De fietspaden langs de N-wegen zijn in veel gevallen niet veilig. Ook bij oversteekplaatsen is dat het geval. Ik zie dagelijks kinderen oversteken bij de N240 en ik vraag me echt af: ‘Hoe lang zal dat goed gaan?’ Ik wil inzetten op veiligheid op de fiets en veiligheid voor voetgangers.”

Hoe moet de provincie omgaan met het stikstofprobleem?
“De ChristenUnie vindt dat het stikstofprobleem sowieso niet alleen bij de boeren ligt, maar dat elke sector zijn bijdrage moet leveren. Daar horen ook Schiphol en Tata Steel bij. Wat betreft Schiphol: Een stikstofvermindering doe je niet door boeren uit te kopen, maar door echt te kijken waar je zelf je uitstoot kunt verminderen.”

Wat ga jij doen om de Noordkop beter bereikbaar te maken?
“Wij vinden het belangrijk dat de regio’s bereikbaar zijn. Nu zie je dat er verschillen zijn in keuzes tussen de stad en het landelijk gebied. Zeker in het landelijk gebied moet het openbaar vervoer op een niveau blijven dat iedereen er gebruik van kan maken. We hoeven niet meer wegen, maar het moet wel allemaal goed bereikbaar blijven. We willen mensen stimuleren om voor het openbaar vervoer te kiezen, bijvoorbeeld met een soort kortingsregeling. Dan kunnen mensen ervaren hoe het is.”

Wat ga jij doen om de woningmarkt in de Noordkop vlot te trekken?
“Er is nu een plan dat zegt dat er één derde sociale huur moet komen, en één derde betaalbare koop. Dat is goed, maar er moet dan wel een goede definitie komen voor die categorieën, met name voor betaalbare koop. Daarnaast moet er een zelfbewoningsplicht komen. Het mag niet zo zijn dat investeerders die betaalbare woningen vervolgens gaan opkopen en particulieren alsnog geen kans hebben om een woning te kopen.”

Wat kan jouw partij doen om de problemen rond het volle stroomnetwerk op te lossen?
“We weten al heel lang dat het stroomnet vol zou lopen. We moeten kijken naar duurzame innovaties. Daarnaast moeten we onszelf afvragen of we wel steeds meer en meer willen. Alles wordt steeds voller. Voorafgaande aan ontwikkelingen moet je eerst bedenken, wat is de noodzaak en waar hebben we plek? Groei heeft ook heel veel gevolgen voor de natuur. We willen ook schone lucht zodat we met zijn allen op deze aarde kunnen blijven wonen.”

Luister hier het volledige interview terug:

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button