Cultuur/NatuurTexel

Duinen aan de oostkant van het eiland

Advertentie:

Texel – Na anderhalf jaar werk was het vorig jaar zover, op 4 september werd de Prins Hendrikzanddijk geopend. De duinen liggen tussen Den Hoorn (’t Horentje) en Oudeschild. Texel heeft er hierdoor 200 hectare nieuwe natuur bij gekregen.

Er liggen zandplaatsen achter de dijk en er zijn even meer richting ’t Horentje duinen gekomen, eerder waren er nooit duinen aan de oostkant van het eiland te vinden. De duinen op Texel liggen voornamelijk aan de Noordzeekant, bij Den Hoorn, De Koog en De Cocksdorp. De nieuwe duinen zijn aangesloten bij de al eerder bestaande duinen bij ’t Horentje.

Bij de uitkijktoren is een zandplaats, waar een natuurleefomgeving is voor vogels, zoals lepelaars, kanoeten, meeuwen en bergeenden. Ook is er vanaf de uitkijktoren een uitzicht op de Waddenzee, links van de uitkijktoren kunnen de mensen het dorp Oudeschild zien, rechts de veerhaven richting Den Helder en in de verte rechts Den Helder en bij helder weer zijn ook gedeeltes van het voormalig eiland Wieringen zichtbaar. Voor de mensen is er ook een mogelijkheid om te wandelen door de duinen bij de Prinshendrikzanddijk. Er is daar een paadje gemaakt.

Voor sommige toeristen en Texelaars zijn de nieuwe duinen een geliefde attractie, mensen komen graag een kijkje nemen in de nieuwe duinen aan de oostkant van het eiland. Eerder waren er bij verschillende Texelaars zorgen over de nieuwe zandplaat aan de duinen, wat een nieuw natuurgebied voor vogels moest opleveren. Op de plek waar eerst het strandje Ceres lag is nu het natuurgebied. Veel Texelaars waren boos om het feit dat het strandje werd weggehaald en dat er weer nieuwe natuur bij kwam. Nu hebben ze even verder richting Oudeschild ook een strandje, wat hopelijk ook voor tevredenheid zorgt onder de Texelaars.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button