Texel

Texel dit Paasweekend bijna uitverkocht

Adverentie

Texel – Texel is zo goed als uitverkocht: 85 procent van alle bedden zijn bezet. De torenhoge prijzen houden toeristen niet tegen.

Waar vorig jaar de coronacrisis nog in de kinderschoenen stond en een tripje naar Texel in het Paasweekend werd afgeraden, is dat nu heel anders. “Het is niet te vergelijken met elkaar”, vindt Frank Spooren van VVV Texel. “Toen was er veel onduidelijkheid, waren er zorgen en was het de vraag of het virus wel of niet kon meegenomen naar het eiland. Ik denk dat we inmiddels wel een paar stadia verder zijn, en het virus overal in meer of mindere mate is.”

Toch vindt burgemeester Michiel Uitdehaag het noodzakelijk om de toeristen er opnieuw op te wijzen vooral de maatregelen op te volgen. “De rek raakt er bij sommigen wel uit, maar met het eind in zicht, moedig ik iedereen aan de veiligheidsmaatregelen (anderhalve meter afstand, handen wassen en gebruik mondkapje, red.) ook deze laatste fase te blijven opvolgen.”

Door bepaalde maatregelen te nemen, hoopt Texel dat de toeristen zich verspreiden over het eiland. Zo zijn de anderhalvemetercirkels opnieuw gespoten, zullen er dit weekend weer gastheren en -vrouwen rondlopen die mensen wijzen op de coronarichtlijnen en worden er elf extra standplaatsen toegestaan waar horecabedrijven eten en drinken kunnen verkopen. “Deze extra standplaatsen blijven van kracht zo lang de horeca niet open mag.”

Van andere besluiten is daarentegen afscheid genomen. Zo zal de Texel map-app, die aangaf waar het wel en niet druk is op Texel, niet terugkomen. “Na de herfstvakantie hebben we de app in de winterslaap gebracht”, zegt Frank Spooren. “Hij ligt nog wel op de plank, maar heeft geen meerwaarde meer. Ik ben er van overtuigd dat mensen hem nu niet meer massaal gaan gebruiken, en dat is wel nodig: alleen de mensen die de app hebben gedownload worden meegenomen in de druktecijfers. We mogen niet zomaar elke telefoon volgen natuurlijk.”

Hotels en bed en breakfasts
Spooren ziet dat vooral de vakantie- en bungalowparken het druk hebben dit Paasweekend. “Bij hotels en bed en breakfasts is het nog wat minder, al is niet heel vreemd in deze periode. Het zijn nu juist families en gezinnen die hier verblijven en zij gaan iets minder snel naar een hotel of bed en breakfast. Maar ik kan me voorstellen dat er ook vanuit coronaperspectief mensen zijn die nu nog even niet naar een bed en breakfast willen.” Toch mogen de Texelse uitbaters niet klagen, vindt de directeur van VVV Texel. “Gelukkig hebben ook die segmenten hun aandeel, want we moeten eerlijk zijn: op Texel loopt het sinds februari vrij aardig door.”

Het kampeerseizoen ging deze week officieel van start. Spooren verwacht voor dit weekend een bezettingsgraad van 85 procent. Iets minder dan normaal, maar veel meer dan vorig jaar toen iedereen massaal de boeking annuleerde. Spooren: “Het is nog nooit zo lastig geweest om het te voorspellen, en dat komt door het last minute-boekingsgedrag van de consument. Normaal wordt er ruim van tevoren geboekt, maar nu wordt er nog steeds – en flink ook – geboekt voor de Paasperiode. Mensen zitten al lang thuis en hebben de behoefte er even op uit te gaan. Dan is Texel een veelgekozen en -bezochte locatie.”

Duitse gasten
Daarbij zijn er overigens wel minder Duitse gasten. “Traditiegetrouw wordt zo’n 40 procent geboekt door Duitsers die in de Paasperiode vakantie hebben. Je ziet nu zij niet komen – en er dus geen publiek komt dat vakantie heeft – dat de bezettingsgraad iets lager is, de verblijfsduur korter is en er vrijwel alleen maar Nederlanders komen.”

Maar er zijn meer factoren die meespelen: “Ik denk dat het koelere weer ook impact heeft. Was het zulk mooi weer gebleven, dan hadden de seizoensplaatsen op de campings mutjevol gezeten. Nu zal het iets minder druk zijn, maar de mensen die al hebben geboekt komen wel. Zij zijn allang blij dat ze er even uit zijn, en dan is Texel geen slecht alternatief.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button