Recensie

Sonic The Hedgehog 2 (recensie)

Adverentie

In 1991 verscheen het computerspel Sonic The Hedgehog van de firma Sega. Het mensvormige blauwe egeltje werd de populaire concurrent van Mario uit de Nintendo-spelletjes. In 1992 werd het spel al opgevolgd door Sonic The Hedgehog 2. In het spel moet Sonic de aarde redden van kwaadwillende Dr. Ivo Robotnik, die op zijn beurt probeert om de Master Emerald te veroveren. Deze grote diamant geeft de eigenaar ongekende krachten om over de wereld te kunnen regeren. Sonic moet dat met zijn enorme snelheid zien te voorkomen.

Na verschillende TV-versies van het verhaal kwam regisseur Jeff Fowler in 2020 met de verfilming van Sonic The Hedgehok. Met nagenoeg dezelfde cast brengt Fowler nu deel 2 in de filmzaal.

In de openingsscène zien we prachtige beelden van de Paddestoel-planeet, waar Dr. Ivo Robotnik (Carrey) na zijn deportatie in deel 1 terecht kwam. Robotnik is een slimme gestoorde wetenschapper met een enorme snor. Zijn gekunstelde machines en wapens zijn geniaal, maar hij zit wel vast op de Paddenstoel-planeet. Als op een dag via een grote gouden ring een doorgang tussen verschillende dimensies ontstaat, komt hij in contact met Knuckels (stem van Elba), de supersterke mensvormige mierenegel. Hij dankt zijn naam aan zijn boksvaardigheden.

Master Emerald
Beide keren terug naar aarde om op zoek te gaan naar Sonic, die hen de weg naar de Master Emerald moet wijzen. Sonic (stem van Schwartz) is in de stad waar hij leeft een soort superman die de politie regelmatig te hulp schiet bij het bestrijden van de misdaad. Bij die bestrijding komen zijn superhoge snelheden goed van pas. Hij woont bij het jonge stel Maddie (Sumpter) en Tom (Marsden). Als het stel lekker op vakantie naar Hawaï gaat, genieten en feesten Sonic en zijn vriendje Tails (stem van O’Shanussy), het mensvormige vosje met twee staarten, er thuis lustig op los. Tails zijn specialiteit is dat hij met zijn twee staarten als een helikopter kan vliegen. Het leven lijkt zorgeloos, tot ze er achter komen dat Robotnik terug is. Samen met Knuckels en een vloot aan vijandige drones maakt hij jacht op Sonic. Wat volgt is een spectaculair avontuur waarin Sonic en Tails alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat Dr Robotnik de Master Emerald in handen krijgt.

De cast van deel 1 was zo’n succes dat het eigenlijk al garant staat voor het succes van deze opvolger. Mooi om te zien hoe de interactie tussen de echte mensen en de mensvormige beestjes in beeld wordt gebracht. Met Jim Carrey is het natuurlijk een gegarandeerd succes als er zo’n gestoorde wetenschapper gespeeld moet worden. Zijn Robotnik is dan ook op het lijf geschreven. Voor de kenners van het oorspronkelijke computerspel zijn veel herkenningspunten terug te zien in de diverse scènes. De gele en gouden ringen die weer nieuwe eigenschappen beschikbaar laten komen. De ringen vervangen zelfs de sterren bij de gebruikelijke intro die bij elke Paramount film om een berg cirkelen. De diamanten die verdient kunnen worden om zo aan kracht te winnen, maar vooral de snelheid waarmee Sonic zich kan verplaatsen.

James Marsden en Tika Sumpter spelen het lieve en zorgzame stel Tom en Maddie. Humor wordt natuurlijk verwacht van Jim Carrey, maar ook Natasha Rothwell is hilarisch als de bruid Rachell die wel wat anders verwacht had van haar bruiloft op Hawaï. De film duurt iets meer dan twee uur en dat had wel wat korter gemogen. Toch is het een heerlijke film om met de kinderen te gaan kijken. Er is ook een Nederlands gesproken versie waarbij Najib Amhali de stem van Sonic doet. Een film die gegarandeerd een opvolger krijgt, want er zijn nog wat avonturen die met Sonic de blauwe egel verfilmd kunnen worden.

Regie: Jeff Fowler
Stemmen: Ben Schwartz, Idris Elba, Colleen O’Shanussy
Met: Jim Carrey, James Marsden, Taika Sumpter, Natasha Rothwell, Adam Pally, Lee Majdoub, Shemar Moore
Kijkwijzer: 9 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

2 reacties

  1. Een film met geweld, agressief taalgebruik. Kortom goedkoop vermaak. Geen enkele educatieve waarde. Geen duidelijke verhaallijn.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: