Den HelderNieuwsSportVideo

Internationaal Zwaardvechttoernooi in Den Helder (video)

Den Helder – Voor het eerst werd er in Den Helder een internationaal toernooi Zwaardvechten georganiseerd, met deelnemers uit Frankrijk, België, Duitsland, Denemarken en Roemenië. De wedstrijden hadden een opzet van een soort triatlon. In drie categorieën streden de deelnemers tegen elkaar en uiteindelijk kwam daar een winnaar uit.

Oorspronkelijk was het idee op het toernooi buiten uit te voeren, maar door het slechte weer werd het strijdveld naar binnen verplaatst. Organisator en zwaardvechttrainer bij de Draaikolk Fabian Kuiper koos er bewust voor om de wedstrijd in drie categorieën in te delen. Alle drie de Zwaardvecht categorieën achter elkaar. De bezoekers konden alles dan in één keer zien: “Als je hier een uurtje bent, heb je alle drie de categorieën gezien”, vertelt Kuiper.

Voor de bezoekers die er geen verstand van hebben, kregen de regels goed uitgelegd en werden op de hoogte gebracht van wat er gebeurde. Deelnemers scoren punten. Slagen op het hoofd of op de torso tellen voor dubbele punten. Deelnemers winnen een partij als ze de meeste punten hadden. Zwaardvechten is geen populaire sport in Nederland en daarom zijn er vaak maar twee of drie toernooien per jaar. Er is een oplossing voor de fanatieke zwaardvechters volgens Kuiper: “In de rest van Europa kan je ieder weekend wel naar hartelust terecht”.

Toch zijn er in Nederland wel een aantal zwaardvechters. Een van de Nederlanders die meedeed aan het toernooi was Patriek de la Cour. Hij mocht het toernooi openen en won direct. Patriek vindt de sport enorm leuk: “Je staat constant aan. Je kan veel raken klappen uitdelen, maar ze ook terugverwachten, dus moet je altijd alert blijven”. Zwaardvechten is vooral ook een hele zware sport: “Het is een fysieke uitdaging met jezelf, je hebt een harnas van 25 tot 30 kilo, maar je hebt ook een gesloten helm met heel veel valse zuurstof wat er doorheen komt”, zegt Kuiper. “Als vechtsporter ben je niet alleen bezig met je tegenstander maar ook met je omstandigheden.”

Toon meer

Harm Brouwer

Harm Studeert Creative Business en werkt parttime voor Regio Noordkop als videoreporter.

Wellicht ook interessant

Back to top button