Politiek

Beoogd wethouder Duijnker weggestemd door gemeenteraad

Advertentie:

Den Helder – De benoeming van Remco Duijnker als wethouder van de gemeente Den Helder is dinsdagavond in de soep gelopen. Hij zou tijdens de raadsvergadering worden aangesteld als opvolger van Michiel Wouters, maar dat pakte totaal anders uit. Van de 28 aanwezige raadsleden stemden er 14 voor Duijnker en 4 tegen hem. De overige stemmen waren als volgt: acht raadsleden stemden voor Michiel Wouters, één raadslid op Michel Pastoor en één op Leo van Esdonk.

De wethouderswissel tussen Wouters en Duijnker is een afspraak uit het coalitieakkoord. Beide heren zijn wethouder namens Beter voor Den Helder. De uitslag van de stemming komt voor de fractie dan ook als donderslag bij heldere hemel. Duijnker: “Dit komt wel even binnen. Ik ben een man van woorden, afspraak is afspraak. Het is een enorme teleurstelling.” Ook fractievoorzitter Carlo Assorgia is verbijsterd en wil, als het mogelijk is, Duijnker opnieuw voordragen. “We moeten nu eerst even met elkaar in gesprek”, aldus Assorgia. Daarmee doelt hij op zijn coalitiepartners die zich wellicht niet aan hun afspraak hebben gehouden.

Wat nu? Michiel Wouters blijft in ieder geval nog twee weken wethouder. Wat daarna gaat gebeuren is onduidelijk, omdat deze situatie geheel ongebruikelijk is, zegt ook burgemeester Jan de Boer.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

7 reacties

 1. De raad heeft gesproken, en kandidaat Duijnker heeft niet de benodigde stemmen ontvangen.

  De gemeenteraadsleden stemmen bij de keuze van een wethouder anoniem. Dit wordt gedaan om ieder raadslid zonder last te kunnen laten stemmen. Dat is ook de wet.. Ieder raadslid mag dus zijn/haar eigen overwegingen nemen bij een besluit.

  Als je naar de stemming kijkt, zijn er minimaal 4 coalitieleden geweest die tegen kandidaat Duijnker hebben gestemd.
  Wie dat zijn geweest, kun je als je de raad volgt mischien wel aanwijzen. Maar zeker weten doe je het nooit.

  De Wethouder wisseling staat in het coalitieakkoord. Echter kan Beter voor Den Helder niet van de coalitiegenoten eisen dat ze zich aan deze afspraken houden. Het benoemen van een wethouder is een persoonlijke afweging die een raadslid zonder last mag nemen.

  Het staat beter voor Den Helder vrij om een andere kandidaat naar voren te schuiven, of zich terug te trekken uit de coalitie…

  Als Beter voor Den Helder zich terugtrekt uit de coalitie, hoeft het huidige college niet te vallen. De huidige coalitie bestaat uit 21 raadsleden. Als de vijf leden van Beter voor Den Helder uit de coalitie stapt, blijven er nog 16 raadsleden over in de coalitie. En dat is een meerderheid.

  voor de Helderse kiezer zou dit ook beter zijn. Bij een verhouding 16/15 kan de inwoner nog invloed hebben op de raad. En vooral bij de onderwerpen die voor de verkiezingen nog niet bekend waren. En is niets meer zo stijf dichtgetimmerd.

  Wat er gaat gebeuren is nog niet bekend.. Maar een mini crisis kunnen we dit wel noemen.

 2. De huidige coalitie bestaat niet uit 21 raadsleden, tel zelf maar na. BvdH 5, VVD 3, CDA 3, Stadspartij 2, D66 2, GroenLinks 2, PvdA 2, CU 1. Dat is samen 20. Als BvdH vertrekt zijn dat er nog 15. Daar kun je ook mee verder.

  1. Er waren maar 10 leden van de oppositie aanwezig dus er hebben 4 leden van de coalitie tegen beoogd wethouder Duijnker gestemd.

 3. Het belang dat wij burgers hebben bij de meest capabele bestuurder op de beste plek, telt weer totaal niet mee. Machtsspelletjes en persoonlijke belangen van de politici zelf, dat is waar het om draait. Waar je ook kijkt, de westerse wereld is te vergelijken met het Romeinse rijk vlak voordat het door extreme decadentie instortte. Be prepared…..

 4. Geweldige actie van de gemeenteraad, die nu toch weer iets in mijn achting is gestegen! Die wethouderswissel halverwege de regeerperiode, die de coalitie had bedacht, was dan ook een belachelijke constructie.
  Ha, die Duijnker! Wat had hij gedacht: eerst twee jaar aan de zijlijn van zijn wachtgeld genieten, beetje lanterfanten, en dan weer aantreden voor twee jaar om zijn volgende periode met riant wachtgeld veilig te stellen? Korte metten maken met dat cynische volk.
  Ik mag hopen dat de dissidenten in de coalitie voet bij stuk houden en zich niet alsnog door Assorgia’ de wet laten voorschrijven. En wie zegt dat Duijnker een capabele bestuurder is, zoals iemand hierboven doet, die is niet wijs…. Slinks en sluw, dat is hij wel, maar hij krijgt nu wellicht zijn trekken thuis. Alhoewel, de kans mag niet worden uitgesloten dat de raad op zijn schreden terugkeert na een stevig gesprek in een of ander achterkamertje, of wellicht gewoon in het volle licht van de pizzeria, waarvan ik de naam niet zal noemen. Gaat de raad onder druk van de pizzabakker alsnog overstag, dan mogen we alle vertrouwen in de gemeentepolitiek voor nu en in de toekomst laten varen…..

  1. Als ik een gokje mag wagen denk ik dat als Duijnker nog een keer geweigerd wordt als wethouder dat het einde coalitie is.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button