Hollands KroonUitgaan

Groots opgezet (G)een Wieringer Eilandfestival

Advertentie:

Hollands Kroon – Een groots opgezet festival vindt zaterdag 13 en zondag 14 april op Wieringen. Wieringen kent een lange geschiedenis als Waddeneiland. Daar kwam in 1924 een einde aan toen de Amsteldiepdijk, ook wel genoemd korte Afsluitdijk, werd aangelegd. Dat is dus dit jaar 100 jaar geleden en daarom organiseert Cultuur binnen de Dijken een groots festival met theater, dans, muziek, zang, lezingen en veel meer. De titel van dit festival is (G)een Wieringer Eilandfestival. Op vier locaties, verspreid over heel Wieringen, vinden er voorstellingen en andere optredens plaats, waaraan meer dan 100 mensen deelnemen.

De basis voor de theatervoorstellingen zijn scripts die geschreven zijn tijdens de workshops script schrijven, waaraan een tiental schrijvers van Wieringen en de rest van Hollands Kroon deelnamen. Deze scripts behandelen allen vanuit een bepaald perspectief de geschiedenis voor en na de bouw van de korte Afsluitdijk. Dat kan zijn het verblijf van een Duitse prins, die de boel op zijn kop zette, van Lely die mijmert over wat zijn werken hebben opgeleverd, maar het kan ook de liefde zijn die een Wieringer jongeman heeft opgevat voor een jongedame uit Van Ewijcksluis.

Daarnaast zijn er tal van optredens van Wieringers en van mensen uit Hollands Kroon en omstreken. De Wieringer Sanghers, de Wieringer Dangsers, Johan en Tineke, Petra Rotgans, Frank Ottens, het mandolineorkest Oost-Wieringen, Tessa en Dax en lezingen van Lenneke Overmaat en Eva Vriend. Er wordt Wierings gekookt met Magda en er is een visbakteam. Ook zijn er kraampjes van onder meer de Wieringer Boekhandel, de fluitisten van Iris Hos en komt Catrien Oden vertellen.

Vier locaties
De vier locaties zijn het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont, de Hippolytuskerk, de Nicolaaskerk Westerland en de postboot aan de haven in De Haukes. Via een mooie fietstocht van locatie naar locatie kunnen bezoekers van het festival genieten, er wordt ook een bus ingezet die het eiland rondrijdt. Natuurlijk kan publiek zich ook met de auto verplaatsen, maar niet overal zijn heel veel parkeerplaatsen, dus een fiets op de auto wordt aangeraden.

Het (G)een Wieringer Eilandfestival is mede tot stand gekomen dankzij “ZuiderZeeWerken; al 100 jaar, nog 100 jaar”, het Waddenfonds, het Fonds Cultuurparticipatie en het Rabo Coöperatie fonds. Reserveren is online mogelijk via www.cultuurbinnendedijken.nl/webshop. Daar kunnen deelnemers een startlocatie uitkiezen en vandaar met het avontuur beginnen. Het festival wordt gehouden op zaterdag 13 en zondag 14 april van 12.30 tot 17 uur. Vanaf 11.30 kunnen de gereserveerde passe-partouts polsbandjes bij de locaties ophalen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button