Den Helder

Hoeveelheid PFAS in grond Huisduinen niet voldoende schadelijk bevonden

Advertentie:

Huisduinen – De grond in Huisduinen is voldoende gezond, zo concludeert de provincie Noord-Holland na het uitvoeren van bodemonderzoeken. De gevonden gehalten PFAS in de grond aan de Duinweg 4 en 6 en de R.W. van de Wintstraat 1 t/m 49 zitten onder de norm die de provincie hanteert voor het saneren van de bodem. De provincie gaat over tot bodemsanering wanneer meer dan 60 microgram PFAS zit in één kilogram grond en de hoogst gevonden PFAS-waarde op de onderzochte locatie is 1,7 microgram in één kilogram grond.

PFAS is een verzamelnaam van Per- en polyfluoralkyl houdende stoffen (PFAS). Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en worden bijvoorbeeld gebruikt in anti-aanbaklagen in pannen, waterafstotende kleding, blusschuim en cosmetica. De provincie Noord-Holland heeft eind 2020 een inventarisatie uitgevoerd van locaties waarbij mogelijk sprake is van ernstige bodemverontreiniging met PFAS.

Uitkomst van die inventarisatie was dat voor veel locaties meer informatie nodig is, om te bepalen of er gezien het gebruik van de locatie sprake is van een spoedeisende noodzaak tot sanering. Eén van die locaties bevindt zich op het voormalige adres Duinweg 4 in Den Helder. Op dit adres bevond zich tot het jaar 1992 een terrein van het ministerie van Defensie, waar gewerkt werd met blusschuim.

De bodemonderzoeken zijn uitgevoerd in december 2023 en januari 2024 en bestonden uit het nemen van grondmonsters in de voor- of achtertuin. De resultaten en de conclusie – saneren is niet nodig – zijn vorige week met de inwoners en de gemeenteraad van Den Helder gedeeld.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button