Den Helder

Nieuwedieper krijgt geen straf voor doden plaatsgenoot

Advertentie:

Den Helder – De 53-jarige Jeffrey T. uit Den Helder gaat vrijuit voor het doden van een 56-jarige plaatsgenoot op 14 februari 2022 in Den Helder. De rechtbank ontslaat T. van alle rechtsvervolging, omdat er sprake was van noodweer exces.

De Nieuwedieper was zelf eerst zwaar mishandeld door het latere slachtoffer en hield de man in een nekklem tot de politie kwam. Die overleefde dat niet. Het is heel zeldzaam dat noodweer exces bewezen wordt geacht, maar zowel het openbaar ministerie als de rechtbank vinden dat het dit geval aan de orde was.

T. vreesde voor zijn eigen leven en hield het slachtoffer in angst en paniek in een nekklem. Hij was bang om het onderspit te delven, omdat hij eerst zelf door de man was toegetakeld met een boksbeugel bij het verlaten van diens woning. Hij kreeg klappen op zijn hoofd en kwam tot twee keer toe op de grond terecht. Aanleiding was een ruzie over geld.

Noodsituatie
De rechtbank vindt dat er sprake was van een noodsituatie, waarin de verdachte zich mocht verdedigingen. Hij kon niet aan de aanval ontkomen. De verdachte had veel bloed verloren en was gedesoriënteerd. Dat hij de nekklem te lang strak vast had gehouden, was een reactie op de bijzonder agressieve aanval van het slachtoffer, meent de rechtbank. De verdachte heeft die aanval ervaren als een levensbedreigende situatie.

De rechtbank realiseert zich dat de beslissing heftig is voor de nabestaanden. Zij moeten met de gevolgen van het voorval leven. Het opleggen van een straf in deze zaak zou volgens de rechtbank geen redelijke uitkomst zijn.

Geschreven voor Jeanine Verhagen

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button