Den Helder

Nieuwediepers laten hun gezondheid meten bij Hartstichting checkpunt

Advertentie:

Den Helder – Inwoners van Den Helder konden dinsdagmiddag bij Buurthuis de Kroft neerstrijken voor een gratis bloeddruk-, cholesterol- en bloedsuikerspiegelcheck van de Hartstichting. De Nieuwediepers hoorden meteen of alles in orde was en kregen, waar nodig, tips om tot gezondere waardes te komen.

Een handjevol mensen zit dinsdag voorafgaand aan het startsein al klaar voor de controle. Zij worden één voor één naar de gezondheidsstudenten geleid, die met zijn vieren klaar zitten om de checks uit te voeren. De 22-jarige Damian is vanuit Obdam naar de marinestad afgereisd. “Met een prikpen nemen we wat bloed af bij de vinger van de bezoeker,” legt hij uit. “Op basis daarvan kunnen we de cholesterol- en de bloedsuikerspiegelwaardes meten in een apparaatje.”

Daarna wordt de bloeddruk gemeten en tot slot wordt gepeild wat het BMI (body mass index) is van de mensen die binnenkomen. Aan de hand van de gemeten waardes kunnen de inwoners vrijblijvend in gesprek met adviseurs, die in kaart brengen welke stappen nodig zijn om het hart zo gezond mogelijk te houden.

Positieve gezondheid
De gezondheidscheck wordt mogelijk gemaakt door de Hartstichting, 2DiaBeat en Team Sportservice Noordkop. Marijke de Wijs van Team Sportservice is aangesteld als aanjager Positieve Gezondheid in Nieuw Den Helder. “We hebben een werkgroep opgestart waarmee we een behoeftepeiling hebben uitgezet”, legt ze uit. Bij het bevorderen van de mentale en fysieke gesteldheid maakt Team Sportservice gebruik van het spinnenweb voor positieve gezondheid, waarin per onderwerp wordt gepeild hoe de inwoners erin staan.

Om de Nieuwediepers een stapje in de gezonde richting te geven is de Facebookpagina Positief Gezond in Nieuw Den Helder opgericht. Hier deelt de werkgroep alle gezonde activiteiten in de wijk, zoals de wekelijkse wandelingen in de wijk die medio april starten. Tot slot geeft De Wijs aan dat mensen contact met haar kunnen opnemen bij vragen en suggesties.

2DiaBeat
Ook 2DiaBeat is deze middag aanwezig om de Nieuwediepers te woord te staan. Wijkadviseur Laura Hendriks vertelt dat de eerste gratis wijkchecks vorig jaar plaatsvonden in een pilot door heel Nederland. Deze pilot sloeg aan en dus wordt het ook in 2024 voortgezet. De Wijs hoorde van deze tests en vroeg of zij naar Nieuw Den Helder wilden komen. De Hartstichting en 2DiaBeat zagen dat ook wel zitten. Of de checks van de Hartstichting volgend jaar terugkeren in Den Helder is nog even afwachten.

2DiaBeat zet zich, in samenwerking met de Hartstichting, niet alleen in door middel van gratis gezondheidschecks, maar heeft ook een interactieve kaart ontwikkeld. Hendriks toont deze middag op haar laptop de kaart waar bezoekers in een handomdraai kunnen inzien zij in de buurt terecht kunnen voor (para)medische zorg, ontmoetingsplekken en beweegcentra.

Tweede kans
Mensen die de gratis check gemist hebben hoeven niet te treuren. Maandag 8 april komt de Hartstichting opnieuw naar de Noordkop voor een gratis test. Inwoners kunnen dan tussen 09:00 en 13:00 uur vrijblijvend binnenlopen in MFC West End, gevestigd aan Lijsterbesstraat 10a in Den Helder. Daarnaast kondigt Marijke de Wijs aan dat er 25 mei een gezondheidsbeurs in West End wordt georganiseerd.

Foto: Hartstichting.
Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button