Kop van Noord-Holland

Programma LEADER Kop van Noord-Holland trapt samen met wethouders subsidieopenstelling af

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Ondernemers, bewonersgroepen en maatschappelijke organisaties in de Kop van Noord-Holland kunnen vanaf april 2024 (opnieuw) gebruik maken van de aangevraagde subsidies via het Europese programma LEADER Kop van Noord-Holland. Dit programma draagt bij aan een leefbaar en economisch vitaal platteland. Het gaat om (kleinschalige) projecten en innovatieve ideeën, die van belang zijn voor de Kopregio. Er is tot 2027 een totale subsidie van circa 3,1 miljoen euro beschikbaar.

Ter voorbereiding van een nieuw LEADER-periode zijn ondernemers en inwoners gevraagd wat hun stoutste dromen zijn voor de Kopregio. Onderwerpen als duurzame energie (buurtbatterij), bereikbaarheid en mobiliteit (monorail op zonne-energie), recreatie (op het water), behoud uniek landschap, woningbouw, zorg (zorgrobot en -villa), levendigheid, educatie en onderwijs, landbouw (biodiversiteit) werden tijdens de bijeenkomsten genoemd. Daarbij bleek ook dat het niet alleen om concrete wensen ging, maar ook over immateriële zaken zoals saamhorigheid en inclusiviteit.

Projectcoördinator LEADER Ilia Neudecker en de betrokken vier wethouders, Petra Bais (Den Helder), Robert Leever (Hollands Kroon), Simco Kruijer (Schagen) en Rikus Kieft (Texel) zijn blij met de toekenning van de subsidie voor de Kop. Ilia Neudecker: “We roepen iedereen op om zijn of haar ideeën voor de regio om te zetten in een projectplan en bij LEADER aan te leveren.” De vier wethouders geven aan benieuwd te zijn naar alle initiatieven om de Kopregio in alle opzichten nog mooier, aantrekkelijker en beter te maken voor inwoners, ondernemers en bezoekers.

Eerdere LEADER-resultaten
De Kop van Noord-Holland (gemeenten Hollands Kroon, Texel, Schagen en Den Helder) is al ruim twintig jaar als LEADER-gebied actief. In de vorige periode is er vanuit LEADER ondersteuning gegeven aan zo’n dertig projecten die mooie resultaten voor de Kopregio hebben opgeleverd.

LEADER is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling speciaal bedoeld voor kleinschalige projecten die van belang zijn voor de regio. Bij LEADER gaat het om initiatieven van bewoners(organisaties), ondernemers en maatschappelijke of onderwijsinstellingen in de regio. Hierbij wordt veel waarde gehecht aan samenwerking tussen deze verschillende partijen. LEADER Kop van Noord-Holland wordt mede mogelijk gemaakt door de vier Kopgemeenten en provincie Noord-Holland.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button