Hollands Kroon

Korte herdenking vanuit de raadszaal

Hollands Kroon – Door de coronacrisis kunnen vele bijzondere activiteiten rond 75 jaar bevrijding niet doorgaan, ondanks de voorbereidingen van veel betrokken inwoners. Toch wordt ook in Hollands Kroon op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid stilgestaan bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Dat gebeurt met kransleggingen en een korte herdenking vanuit de raadszaal.

De kransleggingen zijn bij verschillende monumenten in Hollands Kroon; natuurlijk op gepaste afstand en zonder publiek. In samenwerking met de lokale 4- en 5 mei comités kan een ieder maandagavond 4 mei vanaf 19.30 uur online kijken naar een korte herdenking vanuit de raadszaal. Burgemeester Rian van Dan houdt een toespraak, ze heeft een krans gelegd bij het monument en er is muziek en poëzie. Verder roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei iedereen op om op 4 mei de vlag halfstok te hangen. Deze plechtigheid is later op de avond ook op televisie te zien, via de lokale streekomroep Regio Noordkop. De herdenkingsuitzending met beelden uit zowel Den Helder als Hollands Kroon begint om 20.30 uur, na de landelijke herdenking.

5 mei
Ook 5 mei krijgt door de coronamaatregelen in 2020 een ander karakter dan in voorgaande jaren. Zoals ieder jaar kan een ieder de vlag uithangen en zijn er landelijk speciale tv-uitzendingen. In samenwerking met 4- en 5 mei comités van Hollands Kroon is www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl geopend waar bijzondere verhalen over de bevrijding in de gemeente te lezen zijn. Zo kan iedereen digitaal stilstaan bij de oorlog, bevrijding en vrijheid.

Het thema van 4 en 5 mei is in 2020 “75 jaar vrijheid” vanwege het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button