Den Helder

De hond overal los of juist meer hekken? Inwoners willen vooral opties

Den Helder – De enquête over het hondenuitlaatbeleid van de gemeente Den Helder kan nog tot en met 13 mei worden ingevuld, maar een meerderheid van de inwoners lijkt te kiezen voor een variant waarbij er binnen elke wijk één omheind losloopgebied komt en de huidige losloopgebieden behouden blijven. Een aantal mensen vindt dat honden overal moeten kunnen loslopen.

Door de inwoners kan uit drie opties worden gekozen. Die opties zijn vastgesteld aan de hand van een andere enquête, waarbij met een meer open vraagstelling werd gekeken naar de behoeften van inwoners. De eerste optie, waarbij er meer omheinde losloopgebieden komen, is het meest populair: 162 inwoners stemmen daarvoor. Optie twee, waarbij slechts opnieuw gekeken wordt naar de locaties van de huidige losloopgebieden maar er geen omheinde plekken bijkomen valt minder in de smaak: Slechts 42 mensen kiezen die optie. De derde keuze, waarbij honden altijd en overal mogen loslopen, roept een zeer gemengde reactie op: Hoewel 80 mensen aangeven vóór dit beleid te zijn geven ook 143 mensen aan expliciet tegen dit idee te zijn. Bij de andere opties zijn slechts 25 mensen echt tegen het beleid.

Honden overal los
De derde optie is dan ook vrij radicaal. Het zou betekenen dat eigenaren van honden zelf moeten inschatten waar de hond veilig los kan lopen en dit kan overal zijn. Mensen die bang zijn voor honden weten zo niet wanneer ze een loslopende kunnen tegenkomen en het aantal bijtincidenten kan toenemen. “Geen goed idee. Mensen denken vaak ten onrechte dat ze de hond onder controle hebben”, zo leest één van de reacties. “Geeft onveilige situaties. Ben al bijna twee keer ten val gekomen op de fiets”, zegt iemand anders. Toch zijn er ook voorstanders: “Als een hond onder appel staat en je als baas de situatie steeds goed in de gaten houdt, is loslopen prima te doen. Ook op fietspaden.”

Populaire optie ook duur
De voorkeur van de meeste mensen lijkt dus uit te gaan naar meer omheinde plekken en een behoud van de huidige losloopgebieden. Dit is ook meteen veruit de duurste optie voor de gemeente. De nieuwe hekken moeten worden geplaatst, nieuwe borden, bankjes en prullenbakken ook en dit alles moet vervolgens onderhouden worden. Een ‘win win’ situatie volgens velen: Niet alle huidige losloopgebieden zijn even geschikt en daarbij bestaat nog steeds de mogelijkheid dat een hond in contact komt met het verkeer of anderen die daar niet op zitten te wachten: “De bestaande losloop stroken langs de wegen zijn gevaarlijk, en daardoor een wassen neus, dan liever in plaats daarvan enkele echt omheinde velden erbij voor de mensen met hond die dat fijn vinden.”

Na 13 mei worden de stemmen en opmerkingen van de inwoners geïnventariseerd en voorgelegd aan het college. Zij vormt een advies waarover de gemeenteraad uiteindelijk mag beslissen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

12 reacties

 1. Aangezien er haast niet wordt gehandhaafd denk ik niet dat er iets gaat veranderen, welke optie je ook kiest. Het grasveldje bij mij, bijvoorbeeld, ligt vol met hondenpoep ondanks de opruimplicht…..

 2. De stront ligt nu al overal, s’zomers is het op sommige plekken niet te harden, als die eiken straks ook nog overal mogen loslopen wordt het helemaal een (onveilig) zooitje, en zullen die onverantwoordelijke eik bezitters nog minder ooruimen

 3. De hond. Ook vaak genoemd: je beste vriend, trouwe viervoeter, lopende drollenfabriek of arrogante lapzwans die zijn stinkende drollen overal laat vallen en dat door zijn gekke baasje laat opruimen. Althans het opruimen is de bedoeling, echter veel baasjes doen het niet. Die klagen slechts over het ontbreken van voorzieningen uiteraard te realiseren door de gemeente met veel belastinggeld van zelfs de hondenhater. De baasjes worden steeds brutaler, want er ontbreken nog veel meer voorzieningen. Zoals een honden praatgroep, een hondenschouwburg op Willemsoord en ga zo maar door.
  Mijn advies aan de gemeente is, dat zij iedere hondenbezitter € 300,00 per jaar per hond aan belasting laten betalen. Met die inkomsten kunnen handhavers worden aangesteld die dag in dag uit streng controleren met het bonnenboekje op zak. Verdere voorzieningen zijn absoluut onnodig. De drol moet door het baasje worden opgenomen in een geschikt zakje en dat bij zich dragen tot zij weer thuis zijn en het daar verder kunnen verwerken.

 4. En dan de mens : gaat heerlijk joggen ,wandelen en mountainbiken door de Helderse natuur . Wanneer ze moeten poepen zoeken ze een plekje en leggen hun stinkende hoop neer al dan niet voorzien van een merkteken in de vorm van een zakdoekje .En dan het paard : onze trouwe viervoeter .Lekker stuk lopen zonder moe te worden en uitkijkend van je hoge zetel .Niet alleen door de duinen en langs het strand maar ook over de openbare weg en over de stoep .Hopen stront achterlatend die 50x zo groot zijn als een hoop honden poep.De handhavers : een stel trieste figuren in clown’s pakjes die nooit te zien wanneer ze nodig zijn ,en amper durven optreden .En verder slechts mensen lastigvallen en irriteren.
  Wat gaan we daar aan doen ?

  1. Het gaat over overlast van hondepoep niet over goudvissen oid, 12000 honden in deze gemeente, 120 paarden, 15 asojoggers, ieder weldenkend mens (uitgezonderd hondenliefhebbers) weet welke groep meer overlast geeft

 5. Mag ik weten op welke bronnen u deze getallen baseert ?

 6. Wederom een RB actie : dit soort vragen stelt hij zelf ook altijd >Bij mij in diverse topic’s over het stadhuis waarin ik beweer dat het grootste deel van de bevolking er niet achter staat .In en in triest onze toetsenbord held .Nog nooit een relevante bijdrage geleverd.Zonder sociaal leven helemaal alleen op het depressieve af .Eigenlijk wil hij een hondje maar ja hij geeft altijd af op de hondenbezitter .Dan maar weer achter de computer .Gelukkig is er regio nieuws : daar kan hij zijn ei kwijt .Hij heeft alleen nog niet door dat niemand hem serieus neemt .Maar in zijn hart is het vast een goede persoon.

  1. Piet kont nooit met bronvermelding dus pot ketel mn beste….

 7. @ RB : deze keer wel : ik heb uw persoonsgegevens ingezien bij school 7 ha ha

 8. Oh wat zul jij een boel vrienden hebben met zulke humor…..

  En daar de verdere gegevens, waar om gevraagd werdt netjes bij gelegd ter inzage?

 9. Ze moeten eens beginnen met het paal en perk stellen aan die rollijnen. Er zijn hondenriemen die 10 meter kunnen uitrollen. Dus als je door de duinen fietst en men loopt op het fietspad in plaats van het voetpad, dan raak je verstrikt in zo’n hondenriem.

Back to top button
%d bloggers liken dit: