Den HelderPolitiek

Raad bezoekt Vlissingen: “Leerzaam en om elkaar te leren kennen”

Den Helder – De kersverse gemeenteraad van de gemeente Den Helder bezocht vorige week de Zeeuwse stad Vlissingen voor een werkconferentie. Een soort teambuilding, maar er werd ook praktijkervaring opgedaan. Zo werd er een bezoek gebracht aan de nieuwbouw in het Scheldekwartier en aan de haven. Op veel manieren lijkt Vlissingen op Den Helder, zeggen verschillende raadsleden.

Nadine Gatowinas van de Stadspartij vertelt dat de tweedaagse werkconferentie begon met een bezoek aan het gemeentehuis: “We werden ontvangen door de burgemeester en een aantal raadsleden. Daar vertelden zij over de stad en dan merk je dat er best veel overeenkomsten zijn tussen Vlissingen en Den Helder, ze hebben veel van dezelfde opgaven als wij hier. De nieuwbouwwijk Scheldekwartier lijkt bijvoorbeeld op ons Tuindorp.” Kees Bazen voelde zich als Zeeuw erg thuis: “Het was een mooie werkconferentie waar we veel ervaringen hebben kunnen uitwisselen. We lijken op elkaar en niet alleen wat betreft het aantal zonne-uren. Een deel van de conferentie kon ik in het Zeeuws doen, dat was leuk.”

Artikel 12
De gelijkenissen tussen de gemeenten zag ook Michel Pastoor van Behoorlijk Bestuur: “De woningopgave natuurlijk, en Vlissingen is ook een havenstad. Daarnaast is de gemeente daar in de weer met een oude loods die moet worden opgeknapt, dat deed me dan weer denken aan onze opgaven op Willemsoord. Het was leerzaam om te zien hoe zij omgaan met die kwesties.” De beweegruimte van de gemeente Vlissingen om die opgaven aan te pakken is dan wel weer een stuk kleiner: “Vlissingen is een ‘artikel 12 gemeente’, wat wil zeggen dat ze financieel gecontroleerd worden door de provincie. Het laat ook zien dat wij als Den Helder goed met ons geld moeten blijven omgaan, om dat te voorkomen.”

Elkaar beter leren kennen
PvdA’er Jan de Leeuw was ook mee en vond het een leerzame ervaring. Volgens hem zijn er wel overeenkomsten, maar is Vlissingen ook wel wezenlijk anders: “Het havenbedrijf daar bijvoorbeeld, daar werken 250 mensen. In Den Helder zijn dat er 18. Dat maakt wel een groot verschil. Wat betreft stadsvernieuwing denk ik wel dat er dingen zijn waar we naar kunnen kijken. Ik vind het vooral leuk en nuttig dat ik mijn mede raadsleden op een andere manier heb leren kennen.”

Dat vinden de andere raadsleden ook. De kennismaking met de rest was toch wel het belangrijkst: “Ik zie de andere raadsleden ook echt als collega’s voor de komende vier jaar, dus het is goed om elkaar te leren kennen. Door informele gesprekken te voeren weet je straks in de raad beter met wie je spreekt, dat maakt het makkelijker om te overleggen”, aldus Michel Pastoor. Kees Bazen ervaarde de sfeer ondanks de recentelijke kwestie binnen de Seniorenpartij als positief: “Ik heb gemerkt dat de raadsleden erg betrokken en geïnteresseerd in mijn welzijn waren.” Nadine Gatowinas vond de sfeer goed: “Ik heb een heleboel mensen leren kennen die ik alleen van gezicht kende en dat blijken leuke mensen te zijn.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Het eerste dure snoepreisje voor de meest waardeloze raad van het noordelijk halfrond

    1. Geld speelt kennelijk geen rol voor de gemeente Den Helder. Maar goed, de raad heeft zich prima vermaakt zo te lezen. Nadine Gatowinas heeft zelfs een heleboel leuke mensen leren kennen…..

Back to top button
%d bloggers liken dit: