Den HelderPolitiek

Krijgen kunstprojecten een gelijke behandeling? Behoorlijk Bestuur stelt vragen over subsidies De Nollen

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur heeft politieke vragen gesteld over een brief van het college waarin zij aangeeft een bedrag tot 1,6 miljoen euro te willen reserveren voor kunstproject De Nollen. Ook besloot het college geld beschikbaar te stellen voor de reparatie van het dak van de werkplaats. Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag vraagt zich af of er niet onevenredig veel geld wordt geïnvesteerd in De Nollen, in vergelijking met andere culturele initiatieven zoals het Rob Scholte Museum, dat in het verleden minder financiële steun ontving.

Het kunstproject De Nollen is jaren onderwerp van discussie en uiteindelijk zelfs rechtszaken geweest. Behoorlijk Bestuur is er dan ook niet zeker van dat de investering die het college wil doen nu wel gaat leiden tot een succesvol resultaat. Hamerslag wil daarom weten of het college dit kan garanderen, en op basis van welke informatie over de inhoud, uitstraling en haalbaarheid B&W hebben besloten dat zij 1,6 miljoen euro wil reserveren. Dat bedrag is overigens een klein deel van de totale kosten. Die bedragen in totaal 6 tot 8 miljoen euro. De rest moet de stichting die De Nollen beheert zelf bij elkaar brengen.

Toch is het een flink bedrag, merkt Hamerslag op. Een bedrag dat andere initiatiefnemers van kunstprojecten niet zomaar kregen: “Hoe verhoudt de investering in De Nollen zich tot andere culturele initiatieven en instellingen in Den Helder, zoals het Rob Scholte Museum, dat in het verleden minder financiële steun ontving en principieel geen subsidie aanvroeg?” Zo vraagt zij zich af. De nieuwe subsidies en de in het verleden gegeven bedragen zijn volgens Behoorlijk Bestuur onevenredig hoog: “Voor een museum dat maar een half jaar per jaar en in dat half jaar slechts een paar dagen per week open is. Bezoekers dienen hiervoor ook telefonisch af te spreken en betalen €15 entree.”

“Even ter vergelijking en een gevoel wat speelt in de samenleving: Het Scholte museum was het hele jaar door en zes dagen per week open, voor €2.50. Men kreeg een kopje thee of koffie toe. Daar kwamen ieder jaar 10.000 bezoekers uit alle windstreken en het buitenland”, aldus Hamerslag. Volgens Behoorlijk Bestuur kan zo de publieke perceptie ontstaan dat er onevenredig veel geld wordt geïnvesteerd in De Nollen, terwijl eerdere beloften over het succes van het museum niet zijn nagekomen. Hamerslag pleit voor een evenwichtig en divers cultureel aanbod en twijfelt daarom aan het doen van zo’n grote investering in één partij.

Gratis toegang
In het coalitieakkoord is afgesproken dat de gemeente een actieve rol wil spelen in de afronding van De Nollen. Daarnaast is een belangrijke bestuurlijke overweging om het geld beschikbaar te stellen volgens wethouder Fotigui Camara dat er een tweetal tegenprestaties worden geleverd door het museum. Allereerst krijgen nieuwe inwoners van Den Helder een gratis entreeticket. Ook wordt er gratis opslag voor de gemeentelijke kunstcollectie gerealiseerd. Dit ter grootte van twee zeecontainers. Op dit moment huurt de gemeente zes zeecontainers van een commerciële partij. Zo wordt dus een kostenbesparing gerealiseerd. Behoorlijk Bestuur heeft moeite met de beloofde gratis toegang: “Dit is richting de huidige inwoners onverkoopbaar. Zij krijgen geen gratis entree terwijl de subsidie van hun belastinggeld wordt gefinancierd. Hoe gaat u dit aan onze inwoners uitleggen?”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

9 reacties

  1. Stichting De Nollen heeft natuurlijk een ijzersterk lijntje lopen naar de gemeente Den Helder. Voorzitter van de stichting is sinds een paar jaar Ferdinand Vreugdenhil, voormalig directeur van Zeestad, het ontwikkelbedrijf dat het voor het zeggen heeft in deze stad. Dan is het wel duidelijk hoe de hazen lopen: hij maakt gebruik dan wel misbruik van zijn bestuurlijke contacten die hij in de loop van de tijd heeft opgebouwd. Tegen Vreugdenhil, die kennelijk nog niet klaar is met ‘ontwikkelen’ en een cultureel project als de Nollen wel fraai vindt staan op zijn conduitestaat, zeggen ze op het gemeentehuis niet zo makkelijk ‘neen’.
    De vraag of ‘kunstprojecten’ in Den Helder allemaal dezelfde behandeling krijgen, is daarmee wel beantwoord. Het gaat er maar net om wie bereid is om zich sterk voor je te maken, zoals meestal in het leven….

  2. “Allereerst krijgen nieuwe inwoners van Den Helder een gratis entreeticket.”

    Pardon?? Ik dacht eerst dat ik het niet goed las, maar het staat er toch echt.

    Prima dat Behoorlijk Bestuur zich hier niet zomaar bij neerlegt. Het hele idee van subsidiëring is natuurlijk absurd.

    1. En wat te denken van het gezochte argument dat de gemeente geld bespaart omdat ze gratis twee zeecontainers mag plaatsen op het terrein van de Nollen?
      Tjonge, dat levert wat op, zeg! Dat is inderdaad een goede reden om ruim anderhalf miljoen te steken in het project. Zo’n buitenkansje krijg je nooit meer. Ik begrijp de ‘belangrijke bestuurlijke afweging ‘, die het college in zijn enorme wijsheid heeft gemaakt direct. Ik zou zeggen: verder niet meer nadenken, direct doen!

  3. Ik vraag me af wat “de Nollen” Den Helder te bieden heeft.
    Al jaar en dag worden de mensen die met de trein komen getrakteerd op enkele betonnen kolossen waar niets mee gebeurd en het landschap ontsieren.
    Ik zij er constant lanks op verschillende tijdstippen maar zie nagenoeg nooit iemand “genieten” van het oud roest.
    Kunst??? oud roest die het landschap ontsieren.
    Een uniek stuk binnenlands duingebied waar Nederland heel weinig van heeft wordt naar mijn idee ontsiert door zogenaamde kunstwerken.
    Ik vind dat als je als kunstenaar (stichting( iets wil betaal je dat maar zelf, of je gaat maar entree heffen om het te kunnen betalen, waarom moet er zoveel gemeenschapsgeld in gepompt worden, bij zo weinig geïnteresseerden??

    1. Ja, helemaal eens, je kunt alles wel kunst noemen…vreselijk dit en kost ook nog een aardig bedrag van het gemeenschapsgeld, zo’n bedrag kan je toch aan nuttiger dingen besteden !!!

  4. Het is ronduit belachelijk dat projecten die zelf hun broek niet kunnen ophouden door gebrek aan belangstelling door middel van subsidie overeind worden gehouden .

    1. Zo ken ik er nog wel een paar oa Atlantikwall Center en het hele Willimsoord. Maar ja ook die hebben vriendjes als :woningstichting ,Zeestad,firma Tuin , Waddenfonds , dhr Wouters etc etc

Wellicht ook interessant

Back to top button