Hollands Kroon

Overzicht dodenherdenkingen Hollands Kroon

Adverentie

Hollands Kroon – Nederland staat 4 mei stil bij alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Nationale Herdenkingsmoment is op de Dam in Amsterdam, maar ook in Hollands Kroon wordt er op meerdere plekken herdacht. Een overzicht van alle bijeenkomsten in de gemeente.

Wieringerwerf
Burgemeester Rian van Dam zal dit jaar de kranslegging en een toespraak verzorgen in Wieringerwerf. De aanwezigen verzamelen om 19:30 uur bij de Cultuurschuur, waarna een stille tocht volgt door de Sternstraat naar het oorlogsmonument. Het volledige programma ziet er als volgt uit:

  • 19.30 uur       Verzamelen bij de Cultuurschuur.
  • 19.40 uur       Stille tocht vanaf de Cultuurschuur door de Sternstraat naar Monument onder begeleiding met “doffe trom” Creona. Tijdens de tocht luiden de kerkklokken. Creona speelt vervolgens koralen bij het Monument.
  • 19.59 uur      Creona speelt de “Last Post”.
  • 20.00 uur      2 minuten stilte.
  • 20.02 uur      Afblazen via hoornsignaal.
  • 20.03 uur      Onder muzikale begeleiding wordt het “Wilhelmus” gezongen door alle aanwezigen.
  • 20.05 uur      Toespraak door de burgemeester van Hollands Kroon Rian van Dam.
  • 20.10 uur      Het noemen van een naam, door Marieke Roos.
  • 20.15 uur      Kranslegging door de burgemeester, samen met de kinderen van de basisscholen, gevolgd door bloemlegging door Veteranen en Scouting en aansluitend verdere aanwezigen.
  • 20.20 uur      Einde herdenking. Na afloop is er koffie in de Cultuurschuur.

Nieuwe Niedorp
Stichting 4 mei comité Niedorp organiseert om 19:00 uur een korte herdenkingsbijeenkomst in De Koppeling (Koperwiek 30). Vervolgens stellen de aanwezigen en andere belangstellenden zich rond 19:35 uur op nabij het gezondheidscentrum voor een stille tocht door het park naar het oorlogsmonument nabij de brede school. Daar speelt vanaf 19:30 uur De Harmonie de Eendracht uit Kolhorn. Aangekomen bij het oorlogsmonument, wordt na de Last Post twee minuten stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers. Daarna volgt het Wilhelmus en kransleggingen namens het gemeentebestuur, Stichting 4 mei comité en de kerken. Vervolgens kunnen de bezoekers ook bloemen leggen. Na afloop is er de gelegenheid om na te praten onder het genot van een kop koffie in de kantine van camping ’73. Ook overdag worden verschillende activiteiten georganiseerd door Stichting 4 mei comité Niedorp.

Anna Paulowna
De dodenherdenking in Anna Paulowna begint om 19:45 uur met een stille tocht vanaf Molenvaart 120. Een afgevaardigde van de gemeente gaat voorop (achter de trommelaars) samen met een scout van scoutinggroep Anna Paulowna. De aanwezigen lopen gezamenlijk naar de herdenkingsplaat aan het gemeentehuis aan de Molenvaart, waar een trompetist van Breeze Harmony de Taptoe zal spelen. Aansluitend volgen twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus. Na het Wilhelmus volgt de speech van de afgevaardigde van de gemeente Hollands Kroon. Vervolgens worden er door de gemeente, nabestaanden van de verzetsstrijders, verschillende organisaties en belangstellende bloemen gelegd op de herdenkingsplaat. Afsluitend wordt rond 20:15 uur iedereen uitgenodigd voor een herdenkingsdienst in de naastgelegen Hervormde kerk. Deze herdenkingsdienst zal geleid worden door gastheer Antoine Huibert. De dienst is rond 21:00 uur afgelopen en wordt traditioneel beëindigd met het Wilhelmus.

Hippolytushoef
Het 4 mei comité Wieringen organiseert in samenwerking met het koor van Oosterland en Harmonieorkest Apollo een herdenking in de Hippolytuskerk. Verschillende organisaties zoals museumkoor Michaëlskerk, leden van de protestante kerk, het Apollo orkest uit Den Oever en de scholen verlenen hun medewerking. Geïnteresseerden die de dodenherdenking niet kunnen bijwonen, kunnen deze ook volgen via een livestream.

De gratis te bezoeken herdenking begint om 18:30 uur plaats in de Hippolytuskerk. Aansluitend wordt in een stille tocht naar de begraafplaats Zandburen gelopen. Bij de graven van de geallieerden klinkt de Taptoe en wordt om 20:00 uur twee minuten stilte in acht gehouden. Daarna worden bloemen gelegd door de gemeente Hollands Kroon en de veteranencontactgroep Wieringen, zij worden bijgestaan door Scouting Corvus Corone.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button