TexelUitgaan

Tot wel 170 vogelsoorten te zien tijdens het Wadden Vogelfestival

Advertentie:

Texel – Het Wadden Vogelfestival staat weer voor de deur. In het weekend van 6 en 7 mei komen vogelaars van heinde en verre naar Texel om tot wel 170 verschillende vogelsoorten te zoeken. Het vogelfestival staat dit jaar in het teken van de grote stern en de scholekster. De organisatie wil aandacht vragen en zoveel mogelijk geld ophalen voor deze twee bedreigde soorten. De grote stern is het afgelopen jaar hard getroffen door de vogelgriep en de populatie scholeksters is ernstig aan het vergrijzen.

Zoals gebruikelijk valt het Wadden Vogelfestival middenin de voorjaarstrek van veel vogelsoorten. Trekvogels vliegen via de kustzone van het zuiden naar het noorden om te broeden en komen dan langs Texel. Ook wadvogels vanuit Europa en Afrika komen op het eiland bijtanken (opvetten) om vervolgens door te vliegen naar de noordelijke broedgebieden.

Voor vogelliefhebbers is Texel tijdens de vogeltrek een waar walhalla. Meerdere teams van vogelaars hebben zich ook dit jaar weer opgegeven voor de Texel Big Day, de 24-uurs vogelrace op de fiets. Zij hopen zoveel mogelijk vogels te zien en dan vooral de zeldzamere exemplaren. Van de ongeveer 170 verschillende vogelsoorten, die naar verwachting op het eiland zullen zijn, gelden zo’n vijftig als bijzonder, zoals de hop, de morinelplevier, kraanvogels en bijeneters. En altijd is er de hoop op nog veel zeldzamere soorten, die nooit eerder op Texel gezien zijn.

Scholekster en stern
De deelnemende teams aan de Texel Big Day halen dit jaar geld op voor de scholekster en de grote stern. De populatie scholeksters is de laatste decennia schrikbarend afgenomen als gevolg van vergrijzing. De vogels worden vrij oud, maar er worden weinig jonge scholeksters grootgebracht. Een eenduidige oorzaak is lastig te geven, maar wel is duidelijk dat de scholekster steeds minder broedt op landbouwgronden, maar juist meer kiest voor platte daken in de stad. Overwinteren doet de scholekster in het waddengebied.

De grote stern heeft massaal geleden onder de vogelgriepepidemie van 2022. Op Texel broedden de afgelopen jaren zo’n 4500 broedparen, wat het eiland één van de grootste broedplekken voor deze soort in Noordwest-Europa maakt. Vorig jaar zijn minimaal 3600 grote sterns overleden. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog veel hoger, aangezien alleen de gevonden vogels zijn geteld en niet degenen die bijvoorbeeld op zee zijn doodgegaan.

Schelpenstrandjes en kuikendakjes
Vogelliefhebbers maken zich ernstige zorgen over de grote stern en de scholekster. Tijdens het Wadden Vogelfestival wordt daarom geld opgehaald waarmee onder andere schelpeneilanden worden onderhouden om ervoor te zorgen dat er veilige broedplekken voor de grote sterns blijven.
Daarnaast worden er op platte daken speciale kuikendakjes geplaatst voor de scholekster, zodat jongen hier kunnen schuilen voor zowel de zon als roofdieren.

Het Wadden Vogelfestival geldt als hét weekend voor iedere vogel- en natuurliefhebber. Naast de 24-uurs vogelrace is er een zogenaamde Birdfair waar van alles te vinden is voor de vogelliefhebber: van vogellezingen, vogelkunstenaars, vogelboeken, vogelverrekijkers tot vogelreizen. Ook zijn er over het hele eiland vogel-uitkijkpunten, waar vrijwillige vogelwachters van alles weten te vertellen over wat er te zien is. Het Wadden Vogelfestival wordt sinds 2016 georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel. Het volledige programma is terug te vinden op de website van Wadden Vogelfestival.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button