Noord-Holland

Zwemseizoen geopend, veilig zwemmen in open water

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Het zwemseizoen 2024 voor open water is begonnen. Zwemmen en recreëren in het water en op het strand is verfrissend en plezierig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Jaarlijks verdrinken tientallen mensen in Nederland in open water, of worden ziek door vervuild water. Daarom adviseert de provincie om alleen te zwemmen op aangewezen locaties, waar de veiligheid en waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd worden. Op het blauwe informatiebord bij de zwemlocatie, of op www.zwemwater.nl, is te zien of er specifieke zwemadviezen gelden.

In de provincie Noord-Holland zijn 151 plekken aangewezen als zwemlocatie. Op sommige niet-aangewezen locaties, zoals bij bruggen, sluizen en in vaarwegen, is zwemmen verboden. Op andere locaties kunnen stromingen, objecten in het water of snelle overgangen van diep naar ondiep voorkomen. De provincie raadt aan hierop alert te zijn. Ook is het belangrijk de adviezen van de lifeguard, als die aanwezig zijn, op te volgen en te letten op vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel, oranje of paars wijst op gevaar. Bij zwemmen, vooral in zee, is het belangrijk dat er altijd iemand op let. Meer tips over veilig zwemmen in open water zijn te vinden op https://veiliginenuithetwater.nl/.

Gezondheid
Tijdens het zwemseizoen wordt de waterkwaliteit regelmatig gemeten op (poep)bacteriën en blauwalg. Dit jaar wordt voor het eerst in april en juli gecontroleerd op de aanwezigheid van PFAS op verschillende zwemlocaties. Dit is vanwege zorgen over mogelijk te hoge PFAS-concentraties en de gezondheidsrisico’s voor zwemmers. De provincie wil weten hoe dit zit bij de aangewezen zwemlocaties in Noord-Holland. Er wordt overlegd met onder meer Noord-Hollandse waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies over het in kaart brengen van andere gevaarlijke stoffen bij aangewezen zwemlocaties.

Het wordt aangeraden altijd te douchen na het zwemmen in open water. Als dat niet mogelijk is, moeten in ieder geval de handen gewassen worden voordat er iets gegeten wordt. Bij een bezoek aan het strand moet men extra alert zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen, omdat micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS zich kunnen ophopen in zeeschuim. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat ze zeeschuim inslikken.

Watersporten
Bij verschillende watersporten, zoals surfen en kajakken, komen de sporters ook in aanraking met open water. Voor deze activiteiten gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen: na in het water te zijn geweest, douchen of in ieder geval de handen wassen voordat er gegeten wordt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button