Hollands Kroon

Herkomst opgegraven kinderschedel blijft raadsel

Vatrop – De herkomst van het kinderschedel, die gevonden is tijdens archeologisch onderzoek op Vatrop, blijft voorlopig een raadsel. “Het dateert van ongeveer 800 tot 1000 jaar na Christus”, aldus Michiel Bartels van Archeologie West Friesland. “Voorlopig gaan wij verder onderzoek verrichten en hiervan zal over enkele maanden een rapport uitkomen. Wieringen is nog niet van ons af, want volgend jaar zullen er op het voormalige eiland nog verdere archeologische onderzoeken worden gedaan.”

In een krantenbericht van de Wieringer courant, gevonden in de archieven, blijkt dat er in 1926 al iets gevonden is op die plaats. De krant meldde dat er op die dag een landarbeider aan het ploegen was en plotseling de achterpoten van het paard wegzakte. Toen me gingen graven werd een put ontdekt, waarvan de bodem uit tegeltjes bestond. Hierin lagen delen van een kindergeraamte.

De geschrokken arbeiders hebben verder niets ontdekt en de put is weer afgedekt met aarde. Ze vermoedden dat hier een kerk heeft gestaan en dat er een onderaardse gang is die van Vatrop naar Oosterland loopt. Er is echter nooit iets dergelijks ontdekt.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button